„APPLE“ JEDVA OSETIO KRIZU TRŽIŠTA Kompanija trenutno vredi više nego ova 4 giganta zajedno

Dok su mnoge druge kompanije poput „Meta Platforms“, od početka godine oslabile čak 70 odsto, „Epl“ jedva da je osetio krizu tržišta.

Čak i moćne kompanije poput „Guglovog“ matičnog „Alphabeta“ i „Amazona“ su od tada znatno opadale i imaju trend slabjljenja. „Gugl“ je, na primer, izgubio otprilike 37 odsto tržišne vrednosti, a „Amazon“ je još više pao, čak 50 odsto. „Epl“ stoga sada vredi više od nekih od najvećih kompanija na planeti, uključujući zbirnu vrijednost „Gugla“, „Amazona“, „Tesle“ i „Volmarta“.

Šta to „Apple“ radi drugačije? Kompanije pre svega ne izbacuje velike brojke o zaradi, ali ispunjava očekivanja ili samo objavljuje manje promašaje. „Guglov“ profit je pao 27 odsto u trećem kvartalu, a „Amazon“ je imao slabe smernice i pad neto prihoda u odnosu na prethodnu godinu.

Ali važniji bi mogao biti „Eplov“ masivni program otkupa eionica. Kompanija je otkupila svoje deonice u vrednosti od skoro 90 milijardi dolara u fiskalnoj 2022. „Epl“ je potrošio preko 550 milijardi dolara na otkup deonica od početka programa u fiskalnoj 2013, u poređenju sa 0 dolara koje je „Amazon“ potrošio na otkupe i samo oko 15 milijardi dolara za „Gugl“.

Ali, plime i oseke se smjenjuju. „Gugl“ je nedavno najavio program otkupa deonica od skoro 70 milijardi dolara za 2023, nakon što je shvatio “tajnu uspeha” „Eplovog“ programa. U međuvremenu, neki procenjuju da će „Eplov“ otkup usporiti kako dividende nastave da rastu, otkup deonica postaje sve skuplji, a profit potencijalno pada zbog recesije.

To bi moglo značiti da će „Eplov“ pobjednički niz usporiti, dok bi mu se mogao približiti Google. Ali ova teorija ne uzima u obzir pad profitabilnosti i neto prihoda za te dionice.

(Investitor)