Apple prodao više satova od svih švajcarskih brendova zajedno

Apple Watch nije samo najbolje prodavani pametni sat u tokom prošle godine, već je uspeo da prevaziđe i celokupnu švajcarsku industriju satova.

Prema istraživanju koje je sproveo Strategy Analytics, Apple je tokom 2019. godine prodao skoro 31 milion pametnih satova, što je povećanje od 36 odsto u odnosu na prethodnu godinu.

U istom periodu, kompletna švajcarska industrija satova, uključujući i Swatch i TAG Heuer, prodala je ukupno 21.1 milion časovnika, uz pad prodaje od 13 odsto u odnosu na 2018. godinu.

S obzirom da Apple nije sam objavio broj prodatih satova, Strategy Analytics je podatke prikupio od njihovih retail partnera. Prema tim podacima klasični analogni satovi su i dalje najpopularniji među starijim korisnicima, dok se mladi sve u najvećem broju odlučuju na pametne satove i narukvice.

Kao zaključak može da se izvede da tradicionalni švajcarski proizvođači satova polako ali sigurno gube dah u „borbi“ protiv pametnih satova. Apple je uspeo da napravi bolji, moderniji i jeftiniji proizvod koji je uz to poželjniji za mlađe korisnike.

Inače, Apple Watch je već godinama lider u kategoriji pametnih satova, a čak je uspeo da u jednom kvartalu 2017. godine prestigne švajcarske proizvođače. Ipak, 2019. godina je prva u kojoj je u sva četiri kvartala njihova prodaja konstantno bila ispred prodaje švajcarskih proizvođača.

Izvor: Pcpress / The Verge