Bijeljina: „Sofka“ – Promocija legende koja i dalje živi

Sinoć je u prepunoj sali Narodne biblioteke “Filip Višnjić” održana promocija knjige “Sofka”, autora Petra Ilića.

Mala knjiga o velikoj ženi, na nešto više od stotinu strana opisuje lik i djelo čuvene Sofke Nikolić.

O životu “kraljice sevdaha”, kako su je svojevremeno zvali, raspredaju poglavlja u knjizi, koja upečatljivim naslovima nagovještavaju koji sve detalji čekaju čitaoce, ujedno, opisujući njen put od rodne Mačve, Zvornika, Mostara, Sarajeva, Beograda, pa sve do evropskih metropola, i na kraju sa poslednjom životnom stanicom u Bijeljini, gdje je živela od 1939.godine, da bi u istom gradu usnula nakon 43 godine mirnog i tihog života.

Slavu i popularnost Sofke Nikolić na muzičkoj pozornici, sa sobom u smrt odnijela je njena jedinica kćerka Mariola… Utihnuo je baršunasti ženski glas, a za njim i zvuk violine, dirke harmonike i čuveni Sofkin def… Sa tom tišinom postepeno je blijedila pažnja i sjećanje njene publike.

U Bijeljini, kao dug nekadašnjoj “kraljici Skadarlije”, slavuju romansi i sevdalinki, obnovljena je porodična kapela na starom groblju u Pučilama, jedna ulica je, u međuvremenu, nazvana po Sofki Nikolić, a stari zid gradskog bioskopa oslikan njenim muralom…

Ipak, saradnici i recenzenti ove knjige smatraju da joj još mnogo toga dugujemo. Jedan od njih, Dragan Krstić najavljuje pokretanje takmičarskog muzičkog festivala u Bijeljini, zvanog -“Sofkine večeri”, a koji bi prerastao s godinama u tradiciju.

Do tada, Muzej Semberije ljubomorno čuva šest Sofkinih gramofonskih ploča, dok je njena poslednja fotografija otrgnuta od zaborava zahvaljujući novinaru i književniku Tihomiru Nestoroviću, koji je, kao mlad novinar u Zvorniku, naišao na Sofkinu fotografiju u arhivu “Glasa sa Drine”, da bi ta ista fotografija, nakon 25 godina, i objavljena u “Semberskim novinama”.

Međutim, nije samo ovoj fotografiji bilo suđeno tihovanje i čekanje trenutka da iz ladice ugleda svjetlost dana, jer je i knjiga “Sofka” dijelila sličnu sudbinu. Autor Petar Ilić, novinar sa zavidnim stažom, bio je Sofkin blizak prijatelj. Ilić je strpljivo prikupljao sve činjenice iz njenog života, a rukopis je na štampanje čekao čak punih sedamnaest godina, da bi se konačno danas pojavio ukoričen, sa Sofkinim likom, pred čitalačkom publikom…

Foto: Bijeljinapress

Na promociji knjige „Sofka“ učestvovali su recenzenti Dragan Krstić, Tanja Lazić, LJubo LJubojević i Tihomir Nestorović. Autor knjige Petar Ilić iz zdravstvenih razloga je izostao.

Za muzički dio bili su zaduženi solista Neda Marjanović i akordista Željko Đukanović.

Odlomke iz knjige čitala je Nikoleta Petrović.

Promociju i publikovanje podržala je NB „Filip Višnjić“, Bijeljina.

(rtvbn)