Bijeljina: U MANASTIRU SVETE PETKE U BIJELJINI – Postavljen monumentalni krst

 

NA samom ulazu u Manastir Svete Petke u Bijeljini, koji je urađen u ruskom stilu, nalazi se, od juče, monumentalni krst na kom su raspeće Hristovo, golgota i velikomučenici.

Spomenik je dar umirovljenog espikopa Vasilija i akademika Dragomira Mirkovića i njegovog sina akademika Miloša Mirkovića, sa porodicom, iz Bijeljine, poreklom iz Macavara u Banjanima, u Staroj Hercegovini. Autor tog lepog i grandioznog dela je akademik Drago Mirković, likovni umetnik, a u radionici njihove porodice obavljen je sav posao pod „dirigenskom palicom“ mlađeg Mirkovića-Miloša.

– Ovo je, pored ostalog, beleg svim našim stradalnicima od najstarijih vremena do sada, svoj našoj braći pravoslavnoj i svima onima koji ovu svetinju doživljavaju kao svoj dom, morali su da pobegnu iz 78 mesta današnje Federacije BiH i iz mnogih mesta Hrvatske.U ovoj bogomolji su, najčešći, posetioci baš ljudi iz tih krajeva, kojima ona zamenjuje posetu rodnom ognjištu.

Uz veliki i prelepi hram, tu su i mnogi drugi sadržaji, među kojima i kapelice sa imenima stradalnicima u minulom ratu, iz sarajesvkoj, zeničkog, tuzlanskog kraja, Hercegovine, Gornjeg Podrinja…

Po rečima akademika Drage Mirković, ovo delo je „još jedan detalj za negovalje dobrih odnosa sa pravoslavnom braćom širom planete, posebno sa braćom Rusima“.

(Novosti)