Bijeljina: Ujedinjena Srpska poslala pismo – inicijativu gradonačelniku Ljubiši Petroviću

Prijedlog inicijative nosi naslov: „MJENJANJE STOLARIJE I POSTAVLJANJE FASADE ZA POBOLJŠANJE ENERGETSКE EFIКASNOSTI I ZAŠTITU ŽIVOTNE SREDINE“

Poštovani Gradonačelniče,

Iznosim prijedlog inicijative a sve u cilju da uradimo nešto korisno i konkretno za naše sugrađane a ne samo da pričamo o narodu a da ništa ne radimo.

Mjere energetske efikasnosti dovode do uštede u potrošnji energije i značajno učestvuju u borbi za zaštitu životne sredine.

Svjedoci smo da klimatske promjene utiču na životnu sredinu i ukoliko hitno ne reagujemo, dovodimo u pitanje i sam opstanak na ovim prostorima a kao dokaz da se treba odmah reagovati je i činjenica da je Bijeljina jedan od najzagađenijih gradova u Evropi.

Moramo spremno dočekati činjenicu da se zahvaljujući Evropskoj komisiji i „Novom zelenom dogovoru“, kao i Fondu za zapadni Balkan, očekuje značajan iznos grantova po ovom pitanju i to u iznosu od skoro 9 mlrd EUR, namjenjenih za ekologiju.

Predlažem da se napravi komisija koja bi učestvovala u prikupljanju podataka od naših zainteresovanih građana koji žele promjeniti stolariju u kući ili stanu, uraditi fasadu sa izolacijom a koja bi imala za cilj poboljšanje energetske efikasnosti, smanjenje zagađenosti vazduha a prije svega očuvanje naše životne sredine.

Takođe treba napomenuti i finansijsku stranu ovog projekta, jer ukoliko se neko odluči na promjenu stolarije na kući ili stanu, instalaciji fasade sa izolacijom, predlog je da podnosilac zahtjeva učestvuje sa 33,3 %, 33,3% Grad Bijeljina, a 33,3% resorno Ministarstvo ili banke koje su uključene u ove projekte a koje povlače sredstva od Grantova iz Evrope namjenjena očuvanju ekologije.

Zemlje u okruženju a i pojedini Gradovi su već ušli u ovu i slične procedure, pa predlažem da se po hitnom postupku nadležno odjeljenje u Gradu Bijeljina ozbiljno pozabavi ovim predlogom, kako bi spremno dočekali sledeću godinu i određeni iznos sredstava iz Budžeta izvdvojili za ovaj projekat.

Izvor: Bijeljinapress

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com