Cijene nafte u porastu

NJUJORK – Cijena WTI nafte, referentne za američko tržište iznosila je u subotu ujutru 79,19 dolara, a Brent nafte 83,47 dolara za barel, i u trendu su rasta, prenio je Oil Price.

Cijene nafte zadržale su se u petak na međunarodnim tržištima blizu 83 dolara budući da su geopolitičke napetosti i nada da bi američka centralna banka uskoro mogla sniziti kamatne stope neutralizovale zabrinutost za potražnju.

Tržišta je u četvrtak zabrinula ocjena Međunarodne agencije za energiju (IEA) da globalna potražnja za naftom posustaje i da će u ovoj godini porasti nešto blaže nego što su očekivali.

Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEC) očekuje njen snažniji rast u ovoj godini.

Protivteža procjeni IEA-e bila su očekivanja da bi američki Fed mogao uskoro sniziti kamatne stope nakon što su podaci pokazali pad prometa u maloprodaji u januaru. Niži troškovi zaduživanja podstakli bi ekonomsku aktivnost i potražnju za energentima.

Oprez je dodatno pojačao podatak o neočekivanom rastu proizvođačkih cijena u januaru, za 0,3 odsto u odnosu na decembar kada su pale 0,1 odsto.

Trgovci prate i stanje na Bliskom istoku, procjenjujući rizik širenja sukoba u okupiranom palestinskom pojasu Gaze na susjedne zemlje.

OPEC je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 1,24 dolara na 81,36 dolara.

(Biznis.rs)