CNN pravila za debatu Bajden-Tramp: reklame, bacanje novčića, bez publike….

Prva predsednička debata u SAD između aktuelnog predsednika Džoa Bajdena i republikanskog kandidata Donalda Trampa 27. juna uključiće dve reklamne pauze, bez rekvizita i bez mikrofona osim kada protivnik govori, javio je Si-En-En.

U maju su se kandidati složili da se suoče u dve debate, uključujući jednu ovog meseca koju su vodili voditelji CNN-a Džejk Taper i Dejna Beš u Atlanti, a drugu 10. septembra u organizaciji ABC.

Dve reklamne pauze

Si-En-En je juče javio da će se oba kandidata pojaviti na jednom podijumu tokom 90-minutne debate, da će mesta na podijumu biti određena bacanjem novčića i da će kandidati dobiti olovku, blok papira i flašu vode, ali će možda ne koristiti rekvizite.

„Mikrofoni će biti isključeni tokom debate, osim kandidata čiji je red da govori“, rekao je CNN. CNN, odeljenje Varner Bros Discoveri, rekao je da će moderatori „koristiti sve alate koji su im na raspolaganju da sprovedu tajming i osiguraju civilizovanu debatu“.

Tokom dve reklamne pauze, osoblju kampanje nije dozvoljeno da komunicira sa svojim kandidatom i neće biti studijske publike.

Debate su pune rizika za oba kandidata

Si-En-En je saopštio da kandidati koji ispunjavaju uslove moraju da se pojave na dovoljnom broju državnih glasačkih listića da bi dostigli cenzus od 270 elektorskih glasova koji je potreban za pobedu i osvojili najmanje 15 odsto u četiri odvojena nacionalna glasanja.

Debate, koje će privući desetine miliona američkih televizijskih gledalaca, pune su rizika za oba kandidata koji se suočavaju sa teškom trkom. Bajden ima tri omiljene teme za razgovor, a to su prava na abortus, stanje demokratije i ekonomija.

Tramp je odbio da razgovara o svojim rivalima tokom republikanske trke za nominaciju. Njegov tim je istakao imigraciju, javnu bezbednost i inflaciju kao ključna pitanja uoči debate.

(Hina)