Dr Danica Grujičić u Bijeljini: Sjajna organizacija Bolnice, iskoristite potencijale Banje Dvorovi

Bijeljinsku Bolnicu danas je posjetila načelnik Odjeljenja na Klinici za neurohirurgiju Kliničkog centra Srbije prof. dr Danica Grujičić, koja je ovom prilikom izjavila da Bolnica „Sveti Vračevi“ ima sjajnu organizaciju, da bi trebalo razmisliti o nabavci novog aparata za magnetnu rezonancu, te da treba više iskoristiti potencijal Banje Dvorovi za oporavak pacijenata.

Moja saradnja sa bijeljinskom Bolnicom počela je sa mojim prvim specijalizantom, a to je bio doktor Benović, višestruko poznat kao neurohirurg. Danas sam prvi put u Bolnici „Sveti Vračevi“, iako sam mnogo slušala o njoj i njenim doktorima. Od 2019. godine sam dolazila u Dvorove subotom, radila ambulantu, a sarađivala sam i sa doktorkom Jekom, uvijek smo imale telefone za dolazak pacijenata u Beograd, odnosno povratak u Bijeljinu. Sadašnjeg načelnika Neurologije dr Gorana Maksimovića upoznala sam preko pacijenata, što vam je najbolja preporuka za jednog ljekara. Sada u Dvorove dolaze moje mlađe kolege, dr Rosanda Ilić i dr Ivan Bogdanović, tako da saradnja sa bijeljinskom Neurologijom i dalje postoji – navela je Grujičićeva.

Ona je istakla da je saradnja Bolnice i Doma zdravlja u Bijeljini dobra, te je pohvalila Bolnicu zbog toga što elektivni program nikada nije prekinut, ni u vrijeme pandemije virusa korona.

– Timski duh postoji, a današnja medicina je upravo timski rad. Trebalo bi razmisliti o tome, ovde u Republici Srpskoj, da sve zdravstvene ustanove, uključujući rehabilitacione centre, budu pod jednom „kapom“. Tu mislim na Ministarstvo zdravlja RS, jer bi onda pacijenati koji treba da se oporave išli direktno u banju, i oporavak bi bio brži. Dvorovi imaju veliki kapacitet, volela bih da imamo tako nešto bliže Beogradu – naglasila je Grujičićeva i dodala da treba zapošljavati mladi kadar i davati mu šansu.

Doktorka Danica Grujičić održala je ljekarima iz bijeljinske Bolnice, ali i ljekarima iz regije, predavanje o intercerebralnim hematomima.

To je jedna „ničija zemlja“. Mi ne volimo da ih operišemo jer po pravilu imamo komplikacije, a neurolozi kažu – Pa, povišeni pristisak u glavi postoji, šta mi sada da radimo? Svaka odluka, pogotovo u takvim slučajevima kada niste „ni tamo ni ovamo“, zavisi od stanja pacijenta. Morate gledati svakog pacijenta ponaosob. Njegovo opšte stanje, stanje u trenutku kada ste postavili dijagnozu, stanje šta vi možete da uradite, kako reaguje na terapiju… Kad god imate dilemu, treba napraviti konzilijarni pregled – kaže Grujičićeva.

Direktor Bolnice „Sveti Vračevi“ dr Mikajlo Lazić rekao je da je prof. dr Danica Grujičić eminentni stručnjak iz neurohirurgije na svjetskom nivou i da je velika zainteresovanost za njeno predavanje.

Čast mi je da nas je posjetila i da nam je prenijela svoje znanje i iskustvo. Zahvalio bih u ime svih zaposlenih Bolnice Bijeljina na njenom dolasku i izdvojenom vremenu – naveo je Lazić i dodao da bijeljinska Neurologija ima šest zaposlenih neurologa i da je veoma ferekventno odjeljenje.

Načelnik Odjeljenja za neurologiju u Bolnici „Sveti Vračevi“ dr Goran Maksimović, koji je imao uvodno obraćanje u okviru predavanja doktorke Grujičić, istakao je da su cerebralnovaskularne bolesti jedan od vodećih uzroka mortaliteta u svijetu.

Među njima se ističu cerebralnovaskularne hemoragije, odnosno krvarenja u mozgu i hematomi. Najvažniji faktori rizika su hipertenzija, povećan pritisak, što će biti akcenat na ovom predavanju i na energičnom liječenju hipertenzije kod pacijenata koji su u riziku. Ali treba reći da nije samo hipertenzija faktor rizika, da postoje i drugi faktori rizika kao što su alkoholizam, a kod mladih upotreba psihoaktivnih supstanci, pogotovo kokaina i amfetamina. Povećana spoljašnja temperatura, izloženost nepovoljnim klimatskim uticajima, pogotovo kod hroničnih bolesnika, povećavaju incidenciju nastanka hemoragijskih moždanih udara – zaključio je Maksimović.

(InfoBijeljina)