Države u kojima nije potvrđen nijedan slučaj Korona virusa

 

Koronavirus zasad nije potvrđen u svega devet od ukupno 193 države koje su punopravne članice Ujedinjenih nacija, a prema podacima Svetske zdravstvene organizacije (SZO), zaraženih ima na svim kontinentima izuzev Antartika.

Poslednja država u kojoj je registrovan smrtonosni virus je Vanuatu, a taj pacifički arhipelag koji čine 83 ostrva nalazi se u sastavu Autralije i Okeanije, kontinenta sa najvećim brojem zemalja koje nisu pogođene koronavirusom.

Najveća država u kojoj, barem zvanično, nije potvrđen nijedan slučaj koronavirusa je Severna Koreja, čije su vlasti 26. jula stavile u karantin grad Kaesong, nedaleko od granice sa Južnom Korejom, nakon što je otkrivena osoba za koju se sumnjalo da je zaražena opakim virusom. Ipak, te sumnje nisu bile potvrđene, pa se, uprkos rezervi brojnih svetskih medicinskih stručnjaka, Severna Koreja zvanično vodi kao država u koju koronavirus nije ušao.

Turkmenistan je druga azijska država koja nije potvrdila prisustvo koronavirusa, iako se graniči sa Iranom u kojem je registrovano više od 700.000 zaraženih, kao i sa Kazahstanom, koji beleži skoro 120.000 slučajeva zaraze.

Sporadično su se pojavljivali izveštaji o građanima Turkmenistana koji imaju simptome koronavirusa, pa čak i o navodnim smrtnim slučajevima, ali tamošnje vlasti dosad nisu prijavile nijedan slučaj zaraze.

Preostalih sedam država u kojima nije potvrđen koronavirus nalazi se u Okeaniji, a najmnogoljudnija od njih je Samoa, koja ima oko 200.000 stanovnika. Najmanja zemlja bez koronavirusa je Nauru, koji ima svega 12.000 stanovnika i zauzima površinu jednaku polovini teritorije opštine Novi Beograd.

U nastavku je spisak država punopravnih članica UN u kojima nije potvrđen nijedan slučaj zaraze koronavirusom:

Azija (2): Severna Koreja, Turkmenistan.

Australija i Okeanija (7): Kiribati, Savezne Države Mikronezije, Nauru, Palau, Samoa, Tonga, Tuvalu, piše N1 Srbija

 

Izvor: Bijeljinapress

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com