Englezi prvi u Evropi počinju sa vakcinacijom protiv korone: Imunizacija kreće već 7. decembra?

 

Distribucija vakcine, na kojoj rade Fajzer i BioNTech SE, počeće nekoliko sati posle autorizacije

Velika Britanija trebalo bi da postane prva zemlja zapadne Evrope koja će odobriti vakcinu protiv kovida 19, a očekuje se da odobrenje stigne u roku od nekoliko dana, piše Fajnenšel tajms.

List navodi da će distribucija vakcine, na kojoj rade Fajzer i BioNTech SE, početi nekoliko sati posle autorizacije, citirajući neimenovane vladine zvaničnike.

Prve vakcine mogle bi da budu upotrebljene u borbi protiv korona virusa već 7. decembra, prenosi list citirajući dobro obavešten izvor.

BioNTech je nemačka start-ap kompanija koja radi sa američkim farmaceutskim gigantom Fajzerom. Velika Britanija je naručila 40 miliona doza proizvoda koji se sastoji iz dve doze, koji je, prema preliminarnim podacima, efektivan više od 95%, u prevenciji bolesti.

Vakcine treba da odobri Evropska medicinska agencija do kraja Bregzit tranzicije, 31. decembra. Međutim, britanska Regulatorna agencija za medicinu i lekove može privremeno da da odobrenje, kada postoji hitnost, što je sada slučaj.

BioNTech i Fajzer su posle treće faze ispitivanja, u koju je bilo uključeno 43.000 ljudi, datume moguće dostave vakcine poslali i Kanadi, Japanu i Australiji.

Britanska vlada je nagovestila da će koristiti sličan postupak odobrenja za vakcine koje razvijaju AstraZeneka i Oksfordski univerzitet.

Izvor: Telegraf.rs