Evo šta se dešava kada svakog dana jedete slatko

 

U kojoj mjeri slatkiši utiču na emocije i koliko su štetni za zdravlje, objasnili su stručnjaci

   

Naučno je dokazano da slatkiši utiče na raspoloženje. Pa tako, crna čokolada je odličan afrodizijak, dok sladoled raspoloži i najtužnije, a posebno žene tokom PMS-a.

Međutim, naučnici se ne slažu u potpunosti sa time, pogotovo što mogu da vam nabace nekoliko kilograma viška, ali i izazovu dijabetes.

Da li to znači da treba da ih onda izbjegavamo u šriokom luku i kako da im odolimo? Na te i ostale nedoumice u „Vikendu“ na K1 televiziji otkrile su psiholog Ana Vlajković i nutricionistkinja Milka Raičević.

„Slatko je odlična utjeha, podiže raspoloženje i hormoni sreće prorade u nama u toku dana, a naročito u kasnim večernjim satima. Ali, znajte da jedna štangla čokolade dnevno je sasvim u redu“, objasnila je nutricionistkinja Milka.

Međutim, problem nastaje kada se u tome pretjera i kada radije izaberemo slatko, umjesto nekog zdravijeg obroka koji sadrži voće ili povrće. Kako su rekli stručnjaci, potreba za slatkišima uvijek polazi iz glave, a karakter i njegovo vježbanje je ključno rešenje da odolimo pretjeranom unosu slatkiša.

Da li može da se živi bez slatkiša?

„Nemoguće je jer su prisutni svuda, ali treba da se osvijestimo i da imamo pravu sliku o sebi i naravno da se redovno merite na vagi i vodite računa o svojoj tjelesnoj težini“, rekle su psiholog i nutricionistkinja.

„Mi nemamo potrebu za slatkim, već naš mozak. Jedno istraživanje je pokazalo daako na godišnjem nivou svaki dan pojedete po jedan slatkiš, dobićete tri kilograma“, objasnio je psiholog. Zato je mnogo bolje i korisnije da nezdrave slatkiše, zamijenite zdravim, a kako je psiholog otkrio takođe je jako važno da osvijestite svoje potrebe za slatkišima, a da mališanima ponudite zdraviju alternativu.

(MONDO)