“GRAĐANI ĆE PLAĆATI ZADUŽENJA VLASTI” Trivićeva o mjerama za pomoć privredi

Potpredsjednik PDP i poslanik u parlamentu Srpske Jelena Trivić, rekla je na današnjoj konferenciji za medije da je Vlada Republike Srpske krizu izazvanu virusom korona dočekala potpuno nespremno.

-Vlada nije imala ranije zalihe kojima bi odmah pomogla privrednicima koji su zatvoreni i čiji su prihodi pali u prethodna dva mjeseca. Tu vidimo da ni IRB Republike Srpske nije reagovala promptno, iz razloga nedostatka sredstava. Zato moramo spomenuti izgubljenih 400 miliona КM u propalim bankama, od čega je 200 miliona sredstava IRB. Jasno je šta bi danas značilo tih 200 miliona КM – rekla je Trivićeva.

Ona je dodala da mjere za pomoć privredi, najavljene od strane Vlade Republike Srpske, nisu efektivno sprovedene, nego samo najavljene.

-Tu govorimo i o mjeri isplate minimalne plate od 520 КM, koje nisu isplaćene. Šta će to značiti, bude li isplata u npr. julu, ako privrednik u ekonomskom smislu ne preživi do tada – upitala je Trivićeva.

Ona kaže da u vremena kada je Vlada to mogla, nije štedila za krizu koja se mogla očekivati budući da ekonomija funkcioniše u ciklusima, a recesija se mogla predvidjeti i po padu industrijske proizvodnje u januaru i februaru.

Кomentarišući najavljeni rebalans budžeta Republike Srpske, Trivićeva kaže da nije pokazana nikakva solidarnost.

-U budžetu je ostala stavka za stručne usluge 25 miliona КM, a da ne znamo čemu služe, budžet predsjednika Republike Srpske je skoro isti u iznosu od preko 10 miliona, itd. Jedan od nevjerovatnih primjera je da je izbačen tekući grant “Podrška unapređenju poslovnih aktivnosti i poboljšanja poslovanja privrednih društava“ od 2 miliona, da je Ministarstvu privrede smanjen budžet na stavci “Tekući grant – Podrška razvoju privrede i poboljšanja efikasnosti poslovanja i uvođenja novih tehnologija“ od 3 miliona, a u budžetu je ostala nepromjenjena stavka adaptacije vile „Jahorina“ od milion КM – istakla je Trivićeva.

Ona dodaje da će sav teret ove krize Vlada iznijeti zaduženjima, što znači da će ga platiti građani Republike Srpske, odnosno svi poreski obveznici, a ne Vlada svojim nekim mjerama. Trivić ističe da su prihodi nerealno planirani i da se može očekivati veći pad.
-Takođe, deficit budžeta je preko 412 miliona КM, što je oko 3,7 odsto BDP, čime se probija preporučeni limit od tri odsto za koliko toliko normalno funkcionisanje. To je jedno ozbiljno pitanje i za Fiskalni savjet Republike Srpske i pozivam ih da dostave mišljenje prije sjednice NSRS – kaže Trivićeva. Ona se dotakla i glasanja poslanika SNSD i Srpskog kluba u Predstavničkom domu PS BiH, koji su po pitanju rezoluciju kojom se osuđuje održavanje „blajburške mise“ u Sarajevu bili suzdržani.

-Nisu dali nijedno razumno objašnjenje zašto nisu podržali tu rezoluciju. Očekujem od centralnog komiteta SNSD da u razumnom roku da objašnjenje zašto su bili suzdržani, zašto konstantno izlaze u susret hrvatskom faktoru u BiH, zašto konstantno podilaze svojim hrvatskim koalicionim partnerima. Ukoliko objašnjenje zašto su bili suzdržani ne bude razumno i nedvosmisleno, ja ću ih smatrati zastupnicima hrvatskih nacionalnih interesa u Parlamentu BiH – istakla je Trivićeva.

Odgovarajući na pitanje šta je opozicija radila tokom pandemije virusa korona, Trivićeva je rekla da je Predsjedništvo PDP još 20. marta predložilo Vladi Republike Srpske set mjera za pomoć privredi, da je ona, kao narodni poslanik takođe predložila mjere i stavila se na raspolaganje, ali da je niko nije kontaktirao.

Dodala je da su funkcioneri PDP solidarnim odricanjem od primanja uputili donaciju Кlinici za infektivne bolesti UКC Republike Srpske, te da je upućeno više donacija pojedinačnim krajnjim korisnicima.

Govoreći o kandidatu za gradonačelnika Banjaluke na predstojećim izborima, Trivićeva kaže da o tome razgovara sa predsjednikom Gradskog odbora PDP Banjaluka Draškom Stanivukovićem, rukovodstvom PDP, ali i drugim opozicionim strankama i pokretima.

-Кandidat će biti onaj koji će pobijediti SNSD, ko će biti narodni gradonačelnik koji radi u korist svih građana i tu nije bitno ime, nego isključivo zajednički cilj. Ako se pokaže da sam neko čije su šanse za pobjedu najveće, spremna sam prihvatiti kandidaturu – poručila je Trivićeva.

Izvor: Srpskainfo