Hrvatski predsjednik Milanović: Dodik je naš partner, bez Srba u BiH nećemo riješiti problem

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik hrvatski je partner u BIH, a problem preglasavanja Hrvata od brojnijih Bošnjaka ne može se riješiti bez Srba u BiH, rekao je predsjednik Hrvatske Zoran Milanović.

„Nama je Republika Srpska, odnosno Dodik partner u ovim previranjima. Ko to ne razumije, ili ne razumije ili je pokvaren“, odgovorio je Milanović na Pantovčaku, gdje je dlikovao sarajevskog nadbiskupa, kardinala Vinka Puljića, prenose hrvatski mediji.

Kako je dodao Milanović, Dodik je legitiman predstavnik srpskog naroda i Republike Srpske u državi BiH koju poštuju i koju će poštovati.

„Ne vidimo da srpska politika pravi probleme Hrvatima. Bez Srba u BiH mi ovaj problem nećemo riješiti, ako nam je do njega stalo, a meni je stalo. Nekima očigledno nije (stalo) dovoljno“, istakao je Milanović, osvrćući se na zahtjev predstavnika Hrvata u BiH i Zagreba za izmjenom Izbornog zakona BiH kako bi se onemogućilo bošnjačko preglasavanje Hrvata na izborima za hrvatskog člana Predsjedništva i članove Doma naroda.

On je rekao da je Republika Srpska proglašena 1992. godine, ali je ratifikovana pariško-dejtonskim sporazumom.

„Tuđman ga je potpisao, nema nazad“, izjavio je Milanović.

(Agencije)