Komplikovan put do zdravstvene knjižice u RS

Opsadno stanje je u filijalama Fonda zdravstvenog osiguranja. Put do zdravstvene knjižice za mnoge je nejasan i komplikovan, a ono što je sasvim sigurno je da je potrebno naoružati se strpljenjem.

Novina je da nezaposlenost više nije nikakav preduslov da bi građani imali zdravstveno osiguranje na račun države.

Zavod za zapošljavanje od Nove godine više ne vodi evidenciju o licima koja su bili na birou zbog ostvarivanja zdravstvenog osiguranja.

Takvih lica samo je u Bijeljini bilo oko 9.000. Oni se mogu javiti ponovo na biro, ali kao aktivni tražioci posla. Suština, je međutim, da I jedni I drugi, za zdravstveno osiguranje moraju da se jave u Fond zdravstvenog osiguranja.

Novim zakonskim rješenjima, građani moraju biti dio neke kategorije poput penzionera, zemljoradnika, profesionalnih sportista, vjerskih službenika, porodica poginulih, ratnih vojnih invalida, vjerskih službenika, odnosno jedne od 17 definisanih kategorija kako bi ostvarili pravo na ovjeru zdravstvene knjižice.

Za one koji ne pripadaju nijednoj od navedenih, postoji i kategorija lica bez prihoda kako bi imali pravo na zdravstveno osiguranje, ali naravno, papirologija mora dokumentovano dokazati da građanin nema prihode.

Nova pravila za dobijanje ovjerene zdravstvene knjižice, međutim, unijela su pravu pometnju među građanima.

Cilj zakonskih izmjena, je kako ističu u Fondu, jasnija slika o strukturi osiguranih lica, jer su mnogi nezaposlenost koristili kao osnov za osiguranje, a da nisu ni tražili aktivno posao. Međutim, ovo objašnjenje nije prihvatljivo za bivšeg ministra zdravlja Slobodana Stanića.

Nova zakonska rješenja, takođe, lišavaju zdravstvenog osiguranja one koji su bili primorani da napuste zemlju trbuhom za kruhom, kaže poslanik SDS-a Davor Šešić.

Zakonom je ostavljen prelazni period, do kraja februara 2020. godine, kako bi se razdvojile evidencije nezaposlenih od prava na zdravstveno osiguranje o trošku Republike, a osiguranici mogli nesmetano da ostvaruju pravo na zdravstvenu zaštitu.

 

Izvor: rtvbn