NE ODUSTAJU OD POVEĆANJA PLATA: Radnici Rudnika i termoelektrane Gacko stupili u štrajk u upravnoj zgradi

 

OKUPLJANJEM u upravnoj zgradi radnici Rudnika i termoelektrane (RiTE) Gacko stupili su u polučasovni štrajk bez prekidanja proizvodnje električne energije.

Zahtev radnika je povećanje plata i cene rada sa 150 na 170 KM, kao i izmenama kolektivnog ugovora kojima bi se radnicima u proizvodnji i onima sa otežanim uslovima rada povećale zarade.

Radnici kažu da su stupili u štrajk jer su najmanje plaćeni oni koji najviše doprinose profitu i rade na najtežim poslovima.

– Naša primanja su ionako niska, a poskupelo je sve 300 odsto. Radnici u proizvodnji uopšte se ne cene. Ne možete shvatiti kako je teško u rudniku gde su uslovi katastrofalni. Ima problema i unutar firme. Donose se razne diplome, administracija se povećava, niko ne dolazi u proizvodnju, svi beže. Mi samo tražimo da nam se poveća plata, poboljšaju uslovi jer ovde svaki dan neko od karcinoma oboli – kaže Slavenko Adžić, nadzornik u rudniku RiTE Gacko.

I njegov kolega Veselin Slijepčević, navodi slične razloge.

– Plata mi je 1.200 KM zajedno sa 270 KM naknade za radni staž, ispod proseka sam, ne samo ja već 308 od 460 ljudi u mojoj jedinici. Šta mislite kako nam je? A treba decu školovati i pratiti sva poskupljenja. Kod nas u RiTE ima 50 odsto radnika, a 50 odsto onih što leže i primaju plate i to znatno veće od naših – istakao je Slijepčević.

U danima štrajka radnici će se okupljati na radnim mestima, a od 28. novembra sve aktivnosti će biti koordinisane istovremeno i na istom nivou i u Gacku i Ugljeviku.

– Od zahteva nećemo odustati, očekujemo nastavak pregovora sa „Elektroprivredom RS“ i Vladom. Od 28. novembra kreću aktivnosti sindikata RiTE Gacko I i RiTE Ugljevik, koji će voditi ka obustavi proizvodnje kako je zakonom propisano, a to je za 20 odsto – istakao je Željko Tepavčević, predsednik Sindikata RiTE Gacko.

PREGOVORI SA SVOJIM UPRAVAMA

PREDSTAVNICI radnika RiTE Gacko pre nekoliko dana održali su sastanak sa rukovodstvom „Elektroprivrede RS“ i tada su im rekli da EP ne može udovoljiti pojedinačnim zahtevima sindikalnih organizacija. To znači da radnici iz celog sistema prvo moraju obaviti pregovore sa svojim upravama kako bi se sve analiziralo u matičnom preduzeću i predložilo Vladi Srpske.

(Novosti.rs)