Nemačka vlada odobrila izvoz starijih tenkova „leopard 1“ Ukrajini

„Leopard 1“ je prvi glavni borbeni tenk nemačke vojske posle Drugog svetskog rata

Nemačka vlada odobrila je izvoz borbenih tenkova „leopard 1“ Ukrajini, saopštio je danas u Berlinu portparol vlade Štefen Hebestrajt.

„Ne želim da kažem mnogo više u ovom trenutku, to će postati konkretnije u narednih nekoliko dana i nedelja“, rekao je Hebestrajt. Nemačka vlada je do sada samo najavila isporuku Ukrajini modernijih tenkova „leopard 2“ iz zaliha Bundesvera.

Kako navodi „Zidojče cajtung“, nemački proizvođači oružja „Rajnmetal“ i „Flensburger farcojgbau gezelšaft“ (FFG) žele da pripreme desetine tenkova „leopard 1“ za isporuku Ukrajini. Međutim, do sada je bilo problema u nabavci municije, objavio je list.

„Leopard 1“ je prvi glavni borbeni tenk nemačke vojske posle Drugog svetskog rata, a proizveden je između sredine 1960-ih i sredine 1980-ih.

Tenkovi „leopard 2“ znatno su moderniji, a Nemačka je prošle sedmice obećala Kijevu isporuku 14 takvih tenkova u prvoj fazi iz zaliha Bundesvera i dozvolila drugim zemljama da isporuče Ukrajini takve borbene tenkove nemačke proizvodnje.

Posle odluke zapadnih saveznika da pošalju tenkove Kijevu, diskusija se sada usmerila na isporučivanje borbenih aviona Ukrajini, preneo je „Frankfurter algemajne cajtung“.

 

(Telegraf.rs/Tanjug)