Nijemci će ipak poslati tenkove Ukrajini: Bajden uticao na odluku

 

Njemačke vlasti bi u srijedu mogle da odobre zahtjev Poljske za izvoz tenkova „Leopard 2“ u Ukrajinu, objavio je danas Blumberg, pozivajući se na svoje izvore.

   

Ranije je predstavnik njemačkog kabineta ministara rekao agenciji TASS da je Njemačka dobila odgovarajući zahtjev od Poljske.

„Pripremamo odluku, ona će stići vrlo brzo“, rekao je njemački ministar obrane Boris Pistorijus na današnjoj konferenciji za medije sa generalnim sekretarom NATO Jensom Stoltenbergom i dodao da će, u slučaju pozitivne odluke, Njemačka djelovati vrlo brzo.

U isto vrijeme, Vol strit džurnal danas je objavio da je administracija američkog predsjednika Džoa Bajdena sve bliža odluci o slanju moćnih američkih tenkova „Abrams“ Ukrajini, dodajući da bi odluka mogla biti objavljena već ove sedmice, prenosi Index.

Bijela kuća to nije htjela da komentariše, ali list navodi da bi odluka o slanju „Abramsa“ bila dio šireg diplomatskog dogovora, pri kojem bi Berlin najavio slanje manjeg broja svojih tenkova „Leopard 2“ Ukrajini, a ujedno bi odobrio Poljskoj i drugim zemljama da to urade.

Takav dogovor bi, navodi Vol strit džurnal, primirio neslaganja oko slanja tenkova Ukrajini koja prijete širim razdorom među zapadnim zemljama u trenucima u kojima se bliži prva godišnjica ruske invazije na Ukrajinu.

Promjena američke pozicije, navodi se u tekstu, uslijedila je poslije telefonskog razgovora Bajdena i njemačkog kancelara Olafa Šolca, kada je Bajden navodno pristao da razmotri slanje „Abramsa“, usprkos negativnom stavu Pentagona.

Ukoliko dobije dozvolu Njemačke za slanje tenkova u Ukrajinu, Poljska će od Evropske unije tražiti kompenzaciju za svaki „Leopard“, rekao je danas poljski premijer Mateuš Moravjecki. U razgovoru za poljsku televiziju TVN on je rekao da će taj zahtjev „biti još jedan test dobre volje Evropske unije“, dodavši da se nada da će taj zahtjev biti prihvaćen.

(FoNet)