Njemačkoj prijeti nedostatak radnika: Evo koja zanimanja su najtraženija

Nedostatak stručnih radnika u Njemačkoj je u sve većem porastu. Postoji nekoliko zanimanja koja su na udaru.

Usljed globalne krize u Njemačkoj se sve više osjećaju posljedice tih faktora. U sve većem porastu je nedostatak stručnih radnika. Evo koja zanimanja su na udaru.

Poseban nedostatak oseća se u građevinskom sektoru, ali i u sektoru obrazovanja i zdravstva, objavio je u utorak Institut za njemačku ekonomiju (IW).

Time se zaustavio trend smanjene potražnje za zanatlijama koji je bio primetan tokom pandemije korona krize. Nedostatak radnika posebno je prisutan u građevinskom sektoru, a nedostaju i vodoinstalateri i instalateri centralnog grijanja. Manjak je primetan i u obrazovanju za ova zanimanja.

Javni servis ARD javlja da postoji zabrinutost da bi nedostatak kvalifikovanih radnika mogao da uspori politički odlučen proces prelaska na obnovljive izvore energije. Mnoge kompanije nisu u mogućnosti da ispune narudžbine kupaca koji žele da instaliraju solarne ćelije ili toplotne pumpe zbog nedostatka radnika.

Vladina stranka Zeleni procjenjuje da bi 2030. moglo nedostajati 440.000 radnika u sektorima koji su ključni za prelazak na obnovljive izvore energije. Prema izvještaju IW, nedostatak radne snage osjeća se ne samo u zanatskom, već i u obrazovnom i zdravstvenom.

Sindikat zaposlenih u obrazovanju (GEW) procjenjuje da bi u narednih pet godina u sektoru predškolskog vaspitanja moglo da nedostaje 200.000, a u sektoru školskog vaspitanja i do 250.000 obrazovanog osoblja.

(MONDO)