Nove putarine na nemačkim autoputevima: Sada je pogođena nova kategorija vozila!

Nemačka je proširila sistem naplate putarine na autoputevima od 1. jula 2024. U naplatu putarine je uključena nova grupa vozila. Ovo je važan podatak, posebno zbog kazne koja dostiže više od 240 evra. Nemački autoputevi su besplatni. Ova izjava je tačna, ali samo delimično. Jer vozači putničkih i lakih vozila besplatno koriste autoputeve. U slučaju kamiona, plaćanje je obaveza i sada se taj program širi.

Do sada su za prolaz nemačkim autoputevima morala da plaćaju samo vozila težine 7,5 tona i više. Lakši automobili su se vozili besplatno. Prag plaćanja je smanjen 1. jula 2024. godine. NJime će biti obuhvaćena vozila mase veće od 3,5 tone. Ovo je novina u nemačkom sistemu naplate putarine.

Veća masa nije karakteristična samo za kamione. Takva vrednost može se odnositi i na, na primer, velike kombije ili terence uvezene iz SAD, kao i kampere ili teža električna vozila. Nova grupa vozača počeće da plaća na autoputevima, ali je istovremeno Nemačka smanjila putarinu za korišćenje saveznih brzih puteva.

Vozila mase od 3,5 do 7,5 tona će plaćati:

Euro 6 standard će plaćati 15,1 cent po kilometru,

Euro 5 standard (EEV 1 klasa) plaćaće 18,9 centi po kilometru,

Euro 4 standard će plaćati 20,1 evro po kilometru,

Euro Standard 3 će plaćati 22,5 centi po kilometru,

Euro 2 standard će plaćati 24,4 centa po kilometru,

Euro 1 i 0 će plaćati 24,8 centi po kilometru.

Cene za vozila preko 7,5 tona rastu. Plaćanje za nemačke autoputeve se vrši pomoću ugrađene jedinice, onlajn plaćanje unapred ili preko posebnih terminala. Vozač koji ne plati putarinu može dobiti kaznu do 240 evra ili, na primer, kaznu upozorenja od 40 evra. Ako su putovanja bez plaćanja kontinuirana i slučaj ide na sud, na primer, kazna može da se kreće i do 20 hiljada evra.

Izvor: revijahak.hr