Novi problemi za autoindustriju: U velikoj nemačkoj luci čeka nekoliko hiljada vozila

 

Trenutno jednostavno nema dovoljno brodova za prevoz vozila

   

Nedostatak vozača za prevoz kontejnera i automobila, u kombinaciji s velikim obimom trgovine, doveli su do zastoja u jednom od najvećih automobilskih čvorišta na svetu, nemačkoj luci Bremerhaven.

Zastoj je izazvao da vozila koja su spremna za ulazak ili izlazak iz Evrope sada čekaju u luci, a na listi pogođenih su proizvođači (i kupci) automobila kao što su BMW, Stellantis, Renault, Tesla i Volvo.

U proseku godišnje luka Bremerhaven premesti 1,7 miliona vozila, ali nedostatak vozača za teški teret, kao i vozača za istovar i utovar dolaznih i odlaznih vozila, doveo je do ozbiljnih kašnjenja, navodi Revija HAK.

Osim toga, trenutno jednostavno nema dovoljno brodova za prevoz vozila. Globalna flota je u padu za oko 13 brodova u poređenju s 2019., što je rezultat prekomernog rashoda u prvoj godini pandemije. Nažalost za proizvođače automobila i kupce koji čekaju nova vozila, ne očekuje se da će se ta situacija rešiti pre 2024., kada će početi da se isporučuju novoizgrađena plovila.

Nažalost za potrošače, nestašica bi mogla da utiče i na cene vozila. S rastućom potražnjom za električnim vozilima iz Kine u Evropi, pritisak na luke mogao bi samo da poraste.

(Telegraf.rs)