Odustaju od gradnje kuća, a STANOVI PRESKUPI

Zbog drastičnog poskupljenja građevinskog materijala, posebno u protekla dva mjeseca, u Srpskoj su značajno skočile cijene stanova kako u novim, tako i u starim zgradama, a sve više građani odustaju i od pravljenja kuća.

Cijena kvadrata nove gradnje u Banjaluci premašila je 4.000, dok se montažne kuće prodaju za nevjerovatnih 1.000 KM po kvadratnom metru.

Sa velikim problemom suočavaju se i građani koji su odlučili da krov nad glavom obezbijede gradnjom kuće. Njima je, samo u odnosu na početak marta, gradnja sada skuplja za čak 30 odsto.

– U februaru smo kupili plac, koji smo platili 25.000 KM. Po proračunu, gradnja nekih 65 kvadrata, s majstorima, trebalo je da nas košta oko 70.000 KM. Prije par dana, izvođač radova nas je kontaktirao i rekao da je, zbog poskupljenja materijala, cijena gradnje porasla na 100.000 KM! Dakle, gradnja kuće iste kvadrature sada je skuplja za oko 40 odsto. Ostala sam bez teksta, da je za tako kratko vrijeme sve toliko poskupilo. Zasad smo odustali od pravljenja kuće, jer kredit koji smo digli trenutno ni blizu nije dovoljan za ono što smo planirali. Problem je što su i za naredni period u najavi poskupljenja građevinskog materijala, što će nam dodatno obezvrijediti ovo para što nam je ostalo – kaže za Srpskainfo Milena V. iz Banjaluke.

I iz preduzeća koja se bave prometom ovog materijala poručuju da stabilizacije cijena još nema ni na vidiku. A koliko puta je šta poskupilo unazad dva mjeseca i nešto, naglašavaju, više ne mogu ni da izbroje.

– Najviše i najčešće je poskupljivalo željezo. Od polovine februara, cijena mreže je sa 95 otišla na čak 216 KM ili za preko duplo. Stiropor od centimetra je poskupio sa 0,9 na dvije KM, plastična cijev od metar sa 4,45 na 7,8 KM. Sve ovo dovelo je do pada prometa, što znači da je, dolaskom ove krize, u Srpskoj došlo i do pada gradnje – kažu u jednoj banjalučkoj firmi.

Takođe, poskupile su i ostale vrste građevinskog materijala, poput pijeska, cementa, blokova, cigle, crijepa, kao i drugi proizvodi koji se koriste u finalnoj fazi izgradnji i opremanja stanova i kuća. Samo je parket, u odnosu na kraj 2021, poskupio za 60 odsto.

Kod montažnih kuća, kvadrat je u proljeće lani koštao oko 750, krajem prošle godine 850, a sad 1.000 KM. U odnosu na isti period 2021, kvadrat je ovog proljeća skuplji tačno za trećinu.

U agencijama za promet nekretnina ističu da je u posljednjih nekoliko mjeseci i kvadrat stanova, u novim i u starim zgradama, skočio za oko 35 odsto.

– Ako je riječ o staroj gradnji, a stan je renoviran, kvadrat ide do 2.700, a u novim zgradama u centru Banjaluke do 4.000 KM, pa čak i preko toga. Manji stanovi su skuplji, a cijene kvadrata zavise od lokacije, od toga na kojem je spratu stan, da li je riječ o novoj ili staroj gradnji, te ako je stara – da li je stan renoviran. A kako raste cijena kvadrata u novim zgradama, tako raste i u starim, što nema neke opravdanosti. S druge strane, cijene kvadrata bile su visoke i prije ove krize, ali su dodatno porasle unazad nepuna dva mjeseca, kada je poskupilo željezo i ostali građevinski materijal – kaže za Srpskinfo vlasnica banjalučke agencije „Euroagent“ Senka Gatarić Vasilić.

U neizvjesnosti dokad će cijene rasti, a kako bi što više zaradili, investitori više ne prodaju stanove u izgradnji.

Velibor R. ispričao nam je da je nedavno kontaktirao jednu od najvećih firmi u Banjaluci koja se bavi izgradnjom i prodajom luksuznih stanova.

– Uglavnom se tu radi o stanovima u užem centru grada, čija je cijena bila veća od 3.500 KM po kvadratu. Zgrada koja me interesuje trebalo bi da bude završena za manje od godinu dana. Kada sam pitao koliko je kvadrat, ispred te firme su mi rekli da trenutno ne prodaju stanove – kaže sagovornik Srpskainfo.

Pojašnjava da su mu u toj firmi rekli i da im je ostao određen broj stanova koje nisu prodali, te da su odlučili da ih, dok su u izgradnji, neće ni prodavati.

– Rekli su mi da će čekati da se kompletna zgrada završi i da će tek onda odrediti cijenu kvadrata. Na ovaj korak su se odlučili zbog toga što stalno variraju cijene materijala, pa bi, kako su naglasili, mogli značajno manje zaraditi, ako nastave prodavati po trenutnim cijenama – rekao je ovaj Banjalučanin.

On je kontaktirao još jednog investitora, koji je tek počeo sa izgradnjom zgrade.

– I od njega sam dobio isti odgovor, a to je da stanove neće prodavati dok zgrada u potpunosti ne bude završena – poručuje naš sagovornik.

Izvor: srpskainfo