„Predstavlja nove ciljane mjere“ EU uvodi 14. paket sankcija Rusiji, prvi put su uvedena ova ograničenja

Ambasadori zemalja Evropske unije dogovorili su se danas da uvedu 14. paket sankcija Rusiji zbog rata u Ukrajini, koji uključuje, između ostalog, prve mjere, odnosno ograničenja vezana za izvoz ruskog izvoza tečnog prirodnog gasa (LNG) u EU, saopštilo je Belgijsko predsjedništvo EU na platformi X (Tviter).

Usaopštenju se navodi da je novi paket sankcija dogovoren zbog “ruske agresije protiv Ukrajine”.

Ovaj paket, kako se navodi, predstavlja nove ciljane mjere i pojačava uticaj postojećih sankcija zatvaranjem “rupa” u zaobilaženju sankcija.

– Ovaj paket pruža nove ciljane mjere i povećava uticaj postojećih sankcija tako što zatvara rupe u zakonu – saopštilo je belgijsko predsjedništvo EU.

Predsjednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je da će taj paket sankicja dodatno uskratiti Rusiji pristup ključnim tehnologijama, prenosi Evroaktiv.

– To ce Rusiji oduzeti dalje energetske prihode – rekla je ona.

Evropske luke u Belgiji, Francuskoj, Holandiji i Španiji trenutno su glavne ulazne tačke za isporuke LNG-a sa ruskog sibirskog poluostrva Jamal, a neke od njih su ključna čvorišta za ponovni izvoz u zemlje poput Turske, Kine ili dalje – zemlje jugoistočne Azije.

Dok je Mađarska zaprijetila da ce uložiti veto na paket iz principa zbog svog opšteg protivljenja ruskim energetskim sankcijama, Njemačka je bila posljednja koja se protivila uključivanju takozvane “klauzule bez Rusije” iz straha da bi mogla da naškodi njemačkim preduzećima.

Novim mjerama, navodi se, lukama u EU neće biti dozvoljeno da preprodaju ruski LNG, a finansiranje planiranih ruskih terminala za LNG na Arktiku i Baltiku biće blokirano.

Međutim, neki stručnjaci za tržište gasa dovode u pitanje da li ce te mjere imati ikakvog opipljivog uticaja jer Evropa još uvijek kupuje ruski gas, piše briselski portal i dodaje da pretovar iz luka EU u Aziju iznosi samo 10 odsto ukupnog ruskog LNG izvoza.

(Tanjug)