Produžava život, čuva srce i reguliše hormon gladi – superhrana koja oporavlja ceo organizam

Ova namirnica obiluje zdravim mastima, proteinima, vlaknima i sadrži više od 25 esencijalnih nutrijenata, od vitamina B skupine i esencijalnih amino-kiselina do minerala, poput magnezijuma, fosfora i kalijuma. Uz to, konzumiranje kikirikija podstiče zdravlje srca, a ima i brojne druge zdravstvene benefite.

Kikiriki je superhrana u pravom smislu reči: šaka kikirikija sadrži čak 7 grama visoko kvalitetnih biljnih proteina. S obzirom na to da su proteini iz kikirikija biljnog porekla dolaze uz neke dodatne komponente koje imaju pozitivne efekte na zdravlje, poput vlakana, antioksidansa i korisnih fitonutrijenata. Istraživanja su pokazala da se količina nekoliko tih fitonutrijenata povećava kad se kikiriki kuva ili prži, što ga onda čini još zdravijim.

Masnoće u kikirikiju su primarno jednostruko nezasićene i višestruko nezasićene, a i jedne i druge su poznate po tome da smanjuju rizik za razvoj srčanih bolesti.

Stručnjaci iz Američkog udruženje za srce preporučuju konzumiranje nezasićenih masti umesto zasićenih kakve se nalaze u maslacu, punomasnim mlečnim proizvodima i masnom mesu. Kikiriki je inače vrlo zasitan te može pomoći u održavanju optimalne telesne težine, zahvaljujući udelu proteina i vlakana.

Ta dinamična kombinacija proteina i vlakana usporava probavu te tako i umanjuje osećaj gladi, a povećava osećaj sitosti nakon obroka.

Istraživanja su pokazala da visoko kvalitetni proteini pomažu u regulisanju hormona gladi, a vlakna pojačavaju osećaj ispunjenosti u stomaku, što pomaže svima onima koji nastoje da održe zdravu telesnu težinu. To je ujedno i razlog zašto svi oni koji često uživaju u kikirikiju i orašastim plodovima imaju manji rizik od prekomerne telesne težine ili od gojaznosti u odnosu na osobe koje ne jedu često kikiriki ni orašaste plodove.

Jedno istraživanje objavljeno u časopisu JAMA pokazalo je da kikiriki može da pomogne da živimo duži i zdraviji život. Naučnici su otkrili da su učesnici istraživanja koji su izjavili da često jedu kikiriki i orašaste plodove imali znatno manji rizik za smrt od bilo kojeg uzroka, a naročito srčanih bolesti, tokom trajanja studije.

I za kraj, još je nekoliko velikih studija u koje je bilo uključeno na hiljade ispitanika zaključilo da kikiriki, kao deo zdrave ishrane koja se temelji pretežno na namirnicama biljnog porekla, može pomoći da živimo duže.

(ŽIVIM.HR)