Putin potpisao! Rusija i Kina prave stanicu na Mesecu – i Srbija učestuje u osvajanju Zemljing satelita!

Predsednik Vladimir Putin potpisao je zakon o ratifikaciji međuvladinog sporazuma između Rusije i Kine o saradnji u izgradnji Međunarodne naučne lunarne stanice (MNLS), a Sporazum sa Pekingom ima za cilj da konsoliduje vodeću ulogu Rusije u istraživanju svemira, saopštila je Moskva.

Dokument, u kojem predsednik Putin potvrđuje sporazum koji su Moskva i Peking prvi dogovorili 2022. godine, objavljen je u sredu na ruskom zvaničnom portalu za pravne informacije.

Zakon o ratifikaciji prošlog meseca prošao je donji dom ruskog parlamenta, Državnu dumu, a prošle nedelje ga je odobrio i gornji dom.

Sporazum o saradnji na stanici na Mesecu „odgovara interesima Rusije jer će doprineti jačanju strateškog partnerstva Rusije sa Kinom“ i obezbediće „učvršćivanje vodeće uloge Rusije u istraživanju svemira, uključujući istraživanje i korišćenje Meseca“, navodi se u obrazloženju zakona.

Zajednički rad sa Pekingom će takođe povećati efikasnost istraživanja sprovedenog u ILRS-u, i ublažiće potencijalne tehničke i finansijske rizike povezane sa istraživanjem i korišćenjem Meseca, kao i olakšati obuku naučnika i drugog osoblja za budući svemir projekta, dodaje se.

MNLS razvijaju ruska svemirska agencija Roskosmos i kineska Nacionalna svemirska uprava (CNSA). Ali, prema Moskvi i Pekingu, projekat, koji ima za cilj da „promoviše istraživanje i korišćenje svemira čovečanstva u miroljubive svrhe“, ostaje otvoren za sve zainteresovane zemlje i međunarodne partnere. Njoj se već pridružilo još devet nacija, uključujući Srbiju, Južnu Afriku, Egipat i Pakistan.

Planirano je da se svemirski objekat sastoji od stanice na lunarnoj orbiti i mesečeve baze na površini. Podržaće ga nekoliko pametnih mobilnih rovera i skačući robot, saopštili su ranije CNSA i Roscosmos.

Prema mapi puta koju je dala ruska svemirska agencija, očekuje se da će MNLS postati operativan do 2035. Sa projektom podeljenim u nekoliko faza, Rusija i Kina planiraju da odaberu lokaciju za mesečevu bazu do 2025. godine, uz napore izgradnje između 2026. i 2035. godine.

Kada bude spremna, stanica će proučavati topografiju Meseca, geologiju, kao i unutrašnju strukturu Meseca, dok će takođe podržavati dalja istraživanja svemira u budućnosti, uključujući misije sa ljudskom posadom na Mesec.

(Informer)