„SAD JE ODLUČIO DA UNIŠTI BALKAN“ Lavrov – Nećemo da preuzimamo inicijativu, Zapad je taj koji je zatvorio vrata

MINISTAR spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov održao je konferenciju za novinare u Moskvi. Šef ruske diplomatije je oštro govorio o SAD, i rekao da Zapad preko Ukrajine vodi rat protiv Rusije.

Ruski ministar spoljnih poslova je takođe uporedio nedavne akcije SAD usred rata u Ukrajini sa akcijama Adolfa Hitlera i Napoleona Bonaparte. Rekao je da su nacistički vođa i francuski car jednom pokušali da iskoriste istu taktiku protiv Rusije.

– Kriza u svetu je nastajala mnogo pre početka ruske specijalne vojne operacije. Sankcije suprotne zapadnim postulatima se koriste protiv Rusije, ali bi uskoro mogle da budu upotrebljene protiv svake zemlje koja odbija da sledi američka naređenja. Demonizacija, ucene, sankcije, pretnja silom, zapadna linija uništavanja tradicionalnih veza istorijskih partnera su sredstva koja koriste SAD protiv konkurenata – rekao je on, prenosi RIA Novosti.

U indo-pacifičkom regionu Zapad je krenuo u pravcu stvaranja bloka protiv Rusije i Kine, smatra Lavrov.

– Preko Ukrajine, Zapad vodi rat čiji je zadatak konačno rešenje ‘ruskog pitanja’. Čuo sam novu ideju Emanuela Makrona da se sazove konferencija evropskih država, uključujući zemlje EU, Istočnog partnerstva, emigrante iz Rusije koji su aktivni u politici, kao i predstavnike ruskih regiona. Situacija odražava pravac ka globalnoj dominaciji pod pretnjom kazne. Zapad je izopačio principe UN, nije postojao princip nemešanja u unutrašnje stvari, stotine puta su SAD koristile svoje snage u inostranstvu, kršeći Povelju UN – rekao je Lavrov.

On je rekao da je Rusija spremna da odgovori na sve ozbiljne predloge kada je u pitanju situacija sa Ukrajinom.

– Zapad odlučuje za Ukrajinu, on je bio taj koji je zabranio Ukrajini da pregovara sa Rusijom i sada to zabranjuje: potrebno je više oružja. Što se tiče izgleda za pregovore, to se razmatralo desetinama puta. Tokom celog leta i rane jeseni, zapadni predstavnici su govorili da je prerano za početak pregovora i da je potrebno dati više naoružanja. Ne može biti govora o pregovorima sa Zelenskim, jer je on zabranio pregovore sa Rusijom na zakonodavnom nivou – rekao je on i dodao:

– SAD su uništile Irak i Libiju, u Jugoslaviji su odlučile da unište Balkan, između ostalog, da bi udovoljile Nemačkoj, koja je priznala Hrvatsku i Sloveniju, presekla je mogućnost stvaranja drugačijeg formata između balkanskih zemalja. U ovoj fazi ne treba da preuzimamo inicijativu u onim oblastima koje je sam Zapad zatvorio, na primer Savet Evrope. Zapad je odlučio da i ovde ukine Rusiju, postavljajući diskriminatorske prepreke za učešće naših predstavnika na kongresima – kaže Lavrov.

(RIA)