Šta piše u nacrtu zajedničkog saopštenja samita o Ukrajini

BIRGENŠTOK- Lideri zemalja i organizacija koje učestvuju na samitu o Ukrajini u švajcarskom Birgenštoku saopštili su nacrt zajedničkog saopštenja u kojem se navodi da je svaka prijetnja ili upotreba nuklearnog oružja u kontekstu rata protiv Ukrajine neprihvatljiva.

Dodaje se da ukrajinske nuklearke i oprema, uključujući NE Zaporožje, moraju da rade bezbjedno pod kontrolom Ukrajine, dok je, kako kažu, „ključno da se obezbijedi slobodna, potpuna i komercijalna plovidba i pristup lukama u Crnom i Azovskom moru“, prenio je Rojters.

-Napadi na brodove u lukama, kao i na civilne luke i infrastrukturu su neprihvatljivi. Svi ratni zarobljenici moraju da budu oslobođeni, a sva raseljena ukrajinska djeca i civili koji su nezakonito pritvoreni, moraju biti vraćeni u Ukrajinu- istakli su učesnici mirovnog samita.

-Potvrđujemo našu posvećenost tome da se suzdržimo od prijetnje ili upotrebe sile protiv teritorijalnog integriteta ili političke nezavisnosti bilo koje države… uključujući Ukrajinu – istakli su u nacrtu.

U Švajcarskoj je juče počeo Samit o miru za Ukrajinu, na kojem učestvuju predstavnici zemalja članica EU, G7, neke od zemalja članica G20 i BRIKS-a, kao i visoke zvanice tri međunarodne organizacije (UN, OEBS i Savet Evrope). Rusija nije pozvana na ovaj događaj.

Cilj dvodnevnog samita, na kojem učestvuju predstavnici više od 100 država, je pronalazak platforme za budući dijalog na visokom nivou o načinima postizanja pravičnog i trajnog mira u Ukrajini, u skladu s međunarodnim zakonom i Poveljom Ujedinjenih nacija.

(Tanjug)