STRAŠNE OPTUŽBE TRAMPOVOG SAVETNIKA: “Kina slala turiste po svetu da šire virus”

Kina, u kojoj je prijavljeno više od 82.000 zaraženih i 4.633 peminulih, u velikoj meri obuzdala je širenje virusa

Savetnik američkog predsednika za ekonomska pitanja Piter Navaro optužio je Kinu da je namerno slala turiste po svetu kako bi raširili virus, pišu Novosti.

– Nulti pacijent u provinciji Vuhan pojavio se u novembru. Kinezi, skrivajući se iza Svetske zdravstvene organizacije, dva meseca su krili virus od sveta, a zatim su poslali stotine hiljada Kineza avionima u Milano, Njujork i po celom svetu kako bi ga ”posejali” – izjavio je Navaro.

Po njegovim rečima, Kina je mogla da zaustavi širenje epidemije, ostavivši virus u Vuhanu.

– Eto zašto govorim da su Kinezi to uradili Amerikancima i da snose odgovornost za to – objasnio je savetnik Trampa.

Zataškavali detalje?

Ranije je visoko pozicionirani zdravstveni savetnik kineske vlade doktor Zong Nanšan rekao da su lokalne vlasti u Vuhanu, gradu u kojem je prvi put zabeležena pandemija u decembru prošle godine, zataškale ključne detalje o obimu početnog žarišta.

Iako je Zong priznao da je u početku prijavljen manji broj zaraženih u Vuhanu, on je odbacio optužbe da su zvanične statistike Kine nepouzdane čak i nakon što je kontrolu nad odgovorom na korona virus preuzela centralna vlada krajem januara.

Kina, u kojoj je prijavljeno više od 82.000 zaraženih i 4.633 peminulih, u velikoj meri obuzdala je širenje virusa i život je počeo da se polako vraća u normalu. Mere karantina su ublažene, a pojedine škole i fabrike su ponovo otvorene u zemlji.

Izvor: ALo.rs/N.A.

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com