U Bijeljini u subotu doček učenika sa Kosmeta

U Bijeljini će u subotu, 25. juna, biti organizovan doček za 461 srpskog učenika sa Kosova i Metohije u pratnji 46 prosvjetnih radnika koji će sedam dana boraviti kod vršnjaka u 13 gradova i opština Republike Srpske, izjavio je Srni predsjednik Odbora za pomoć Srbima na Kosmetu Milorad Arlov.

Gosti sa Kosmeta trebalo bi da stignu između 12.00 i 13.00 časova u Etno-selo „Stanišići“ kod Bijeljine gdje će ih dočekati Arlov i delegacija opština i gradova Republike Srpske.

Djeca su iz Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića, Zubinog Potoka, Osojana, Crkoleža, Kline, Vidanja, Goraždevca, Velike Hoče, Orahovca, Ugljara, Kosova Polja, Novog Brda, Lipljana, Parteša, Pasjana, Vitine i iz Kosovske Kamenice.

Oni će od 25. juna do 2. jula boraviti kod vršnjaka u oko 450 porodica u Republici Srpskoj.

– Naši gosti stižu u 11 autobusa od kojih će osam ući na graničnom prelazu Pavlovića most, a tri na prelazu Vardište kod Višegrada – kaže Arlov.

On je podsjetio da će u subotu biti ispraćena djeca sa poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji iz Udruženja roditelja „Podrži me“ iz Kosovske Mitrovice koji su bili gosti Odbora u Banjaluci 21. juna.

Arlov je dodao da u okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ na jednodnevni izlet 29. juna dolazi četrdesetak srpske djece iz Gline u Hrvatskoj.

– Na inicijativu našeg odbora u toku boravka djece sa Kosova i Metohije biće i dva bratimljenja. U Prijedoru će se 30. juna pobratimiti Osnovna škola /OŠ/ „Dositej Obradović“ iz ovog grada i OŠ „Vuk Karadžić“ iz Sočanice u opštini Leposavić, a 1. jula u Pelagićevu ova opština i opština Lipljan – naveo je Arlov.

On je zahvalio porodicama, osnovnim školama i lokalnim zajednicama u Republici Srpskoj, Ministarstvu prosvjete i kulture, Ministarstvu porodice, omladine i sporta, Ministarstvu turizma Srpske, Upravi za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu u Vladi Srbije, Fondu za izbjegla i raseljena lica Vojvodine i svima koji su doprinijeli realizaciji 10. jubilarnog projekta.

U okviru projekta „Spojimo djecu Kosova i Metohije i Republike Srpske“ djeca sa Kosmeta ove godine će boraviti u Prijedoru, Banjaluci, Gradišci, Prnjavoru, Čelincu, Brodu, Šamcu, Pelagićevu, Doboju, Bijeljini, Istočnom Novom Sarajevu, Trebinju i na Sokocu.

(SRNA)