UDARAJU SANKCIJE, A POVEĆAVAJU TRGOVINU SA RUSIJOM: Nekoliko zapadnih zemalja značajno je povećalo uvoz ruske robe

 

BROJNE zemlje su ove godine dramatično povećale svoje prosečne mesečne količine uvoza iz Rusije, pokazuju trgovinski podaci koje je prikupila Observatory of Economic Complexity, a prenosi NJujork tajms.

   

U izveštaju se navodi da su rezultati prilično retrospektivni, pošto je onlajn platforma za podatke objavila brojke sa zakašnjenjem.

Indija i Turska su se pojavile kao glavni uvoznici ruske robe i proizvoda, pokazujući ogroman porast od 430% i 213% respektivno. Brazil, čiji je uvoz iz Rusije porastao za 166 odsto, zauzeo je treće mesto na listi. Ruski izvoz u Kinu je porastao za 98%, dok je uvoz ruske robe u Saudijsku Arabiju porastao za 45%.

Neke od nacija koje aktivno podstiču kupovinu dobara i proizvoda iz Rusije preuzele su aktivnu ulogu u suprotstavljanju vojnoj operaciji zemlje u Ukrajini, uključujući zemlje članice EU i one koje podržavaju antiruske sankcije.

Tako je uvoz ruske robe u Španiju porastao za 112%, dok je ruski izvoz u Belgiju skočio za 130%. Holandija je povećala uvoz iz Rusije za 74%. Japanska kupovina ruske robe i proizvoda porasla je za 40%, dok su Nemačka i Norveška povećale uvoz iz zemlje pogođene sankcijama za 38% i 21%.

Štaviše, ukupan trgovinski promet Rusije sa Holandijom porastao je za 33%, kao i za 13% sa Japanom, dok je ukupna trgovina sa Belgijom skočila za 84%.

Istovremeno, većina ovih zemalja smanjila je izvoz u Rusiju, dajući Moskvi zdrav trgovinski suficit. Indija, najveći uvoznik na listi, smanjila je izvoz za 19%, dok je izvoz iz Brazila opao za 13%, odnosno 44%, iz Španije.

Najveći pad izvoza u Rusiju zabeležile su SAD i Britanija od 84% i 71%, respektivno. Švedska je smanjila izvoz u Rusiju za 61%.

U međuvremenu, Kina i Turska su, s druge strane, povećale izvoz robe u Rusiju. Peking je povećao obim izvoza u Rusiju za 24%, dok je izvoz iz Turske porastao za 113%.

(P.Z.S./rt.com)