Verovanje kaže da će vas SVETAC zaštiti od NEVOLJE samo na OVAJ NAČIN

Bio je rimski vojvoda i gradonačelnik grada Iraklije

Srpska pravoslavna crkva danas slavi Svetog velikomučenika Teodora Stratilata, svetitelja iz 4. veka o kome je pisao i vladika Nikolaj Velimirović.

Bio je rimski vojvoda i gradonačelnik grada Iraklije, a onda je rešio da ostavi svoje bogatstvo i moć i postane hrišćanin, iako je znao da će ga ta odluka koštati života.

Prvo je u svom rodnom gradu srušio mnogobožačke idole, zbog čega je navukao gnev cara Likinija koji je odmah naredio da ga uhapse i stave na muke.

Sveti Teodor je nakon toga šiban, razapet na krst, gađan strelama i na kraju ubijen.

Prema hrišćanskoj tradiciji, sve vreme je ponavljao reči: „Slava tebi, Bože moj, slava Ti!“

Zaštitnik vojnika

Sveti Teodor je umro 319. godine ne dočekavši da vidi pobedu hrišćanstva i proglašenje za zvaničnu religiju rimskog carstva. Njegove mošti prenete su iz Evhaite u Carigrad i sahranjene u crkvi Vlaherni.

Vladika Nikolaj Velimirović je u „Ohridskom prologu“ o ovom svetitelju zapisao:

– Ima mučeništva dragocenijeg od dragocenog. Dragocenost mučeništva zavisi od veličine blaga koje jedan hrišćanin napusti, i mesto toga primi stradanje; i zavisi još od veličine stradanja, koje on podnese Hrista radi.

Danas se sveti velikomučenik Teodor Stratilat smatra zaštitnikom vojnika, a veruje se da će ih on zaštititi od svake nevolje ako mu se obrate i pomole.

Srpska pravoslavna crkva slavi ga 8. februara i 8. juna po crkvenom, a 21. februara i 21. juna po gregorijanskom kalendaru.

(Espreso/24sedam)