Vežbe istezanja koje će vas opustiti pred spavanje

Lagane vežbe istezanja utiču na smanjenje stresa, podstiču lučenje hormona sreće i pomažu da lakše zaspimo.

Vežbe istezanja ne moraju da budu teške. Naprotiv, ima i onih lakših koje će vas opustiti na kraju dana i pomoći da brže i lakše utonete u san. Čak i ako niste profesionalni sportista, ili neko ko dan provodi aktivno na terenu, istezanje sprečava povrede, opušta zategnute mišiće i celo telo.

Vežbe uz pomoć gumene trake

Lezite na leđa sa jednim savijenim kolenom. Neka stopalo te noge stoji čvrsto uz pod. Ispružite suprotnu nogu u vazduh, a oko tog stopala stavite gumenu traku za vežbanje. Traku povlačite ka licu i osećaćete istezanje u zadnjoj loži. Nakon nekoliko ponavljanja jednom nogom, uradite isto i sa drugom.

Vežbe istezanje gluteusa

Ležeći na leđima, jednu nogu ispružite, a suprotnu podignite. Uhvatite zglob te noge obema rukama. Lagano privlačite nogu grudima dok ne osetite istezanje u gluteusu. Ponovite nekoliko puta, a onda promenite stranu.

Lakat u visini ramena

Sedeći sa prekrštenim nogama, uhvatite jednu ruku iznad lakta suprotnom rukom i privucite je preko tela prema grudima, sve dok ne osetite istezanje u ramenu. Pazite da lakat bude u visini ramena. Nakon nekoliko ponavljanja, ispružite istu ruku preko suprotnog ramena kao da se grlite, a drugom rukom uhvatite lakat, lagano ga gurajući prema sebi dok ne osetite istezanje. Ponovite ceo postupak sa druge strane.

Vežbe istezanja za bolji san

Istraživanja sprovedena u SAD krajem prošle decenije pokazala su da redovna vežbanja pre odlaska na spavanje imaju uticaj ne samo na kvalitet spavanja, već i sna. Naime, utvrđeno je da je više od 70 odsto ispitanika imalo lepše snove nakon laganih fizičkih vežbi pre odlaska u krevet. Pojedinima su vežbe pomogle i da se reše nesanice koja ih je do tada mučila.

Lučenje hormona sreće

Vežbanje, pored toga, odvlači pažnju od briga i povećava lučenje serotonina, hormona sreće. To smanjuje stres i takođe utiče na mirniji san.

 

(E-klinika)