Vlada Kanade za ATV: Institut za istraživanje genocida nije povezan sa Vladom

 

Bošnjački Institut za istraživanje genocida iz Kanade nema nikakvu saradnju sa zvaničnim institucijama te zemlje i svi njihovi zahtjevi nemaju nikakve veze sa tom zemljom, stoji u dokumentu kanadske vlade koji je u posjedu ATV-a.

„Institut za istraživanje genocida Kanada je nezavisna, privatna organizacija koja nije povezana sa Vladom Kanade, a njihovog saopštenja takođe ne odražavaju politiku Vlade Kanade“, izjasnila se Vlada Kanade.

Ne čudi da su Kanađani tako reagovali kad su vidjeli čime se sve neka bošnjačka organizacija u njihovoj zemlji bavi. Svojevremeno su tražili da kanadski Parlament izglasa rezoluciju o genocidu na području Prijedora koji se nije dogodio. Ne čudi takvo ponašanje ni mnoge u Republici Srpskoj.

Prioritet Bošnjaka je nanijeti štetu Republici i srpskom narodu, kaže Milorad Dodik. Poručuje – ne može o nama da odlučuje nikakav institut. Sve ovo je reakcija na poziv tog Instituta Kristijanu Šmitu da Miloradu Kojiću oduzme mandat za BH Parlament jer po njim on negira genocid.

„Narod je rekao da je KOjić izabran za poslanika zamjenskog i sada je došlo vrijeme da se to uradi i on će biti zamjenski izabran i to ne može da spriječi niko“, kaže predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik.

Problem nije u tome što neki anonimni institut iz Kanade po ko zna koji put dobija prostor u javnom životu Srpske i BIH, već nereagovanje institucija, poručuju iz Udruženja novinara Srpske.

„Glavna stvar koju trebamo da riješimo jeste taj Zakon o verbalnom deliktu odnosno da možemo komotno i normalno da govorimo, prije svega taj Zakon je sramota za institucije BiH jer ga niko ne primjenjuje jer je prosto neprimjenjiv. U tom pravcu relaksiranja odnosa vidim novi saziv Savjeta ministara“, kaže Danijel Simić, predsjednik Udruženja novinara Republike Srpske.

Nije prvi put da Milorad Kojić bode oči kanadskog udruženja. Ovaj put, on po njima negira genocid. Ranije im je smetalo da bude član za praćenje sprovođenja Revidirane strategije za ratne zločine, a sad im smeta kao poslanik u bh parlamentu.

Izvor: atvbl