Volkswagen zabeležio najslabiju prodaju u poslednjih 10 godina

Prodaja vozila Volkswagen Grupe pala je na najniži nivo još od 2011. zbog prekida proizvodnje uzrokovanog nestašicom mikročipova, a nemačka kompanija očekuje i neizvesnu prvu polovinu 2022. godine.

Globalna prodaja Volkswagen Grupe pala je za 4,5 procenata u 2021. godini, a isporučeno je ukupno 8,88 miliona vozila.

Samo Porsche i Seat su zabeležili rast među brendovima Volkswagen Grupe, nemački proizvođač sportskih automobila zabeležio je rast prodaje od 11 procenata, dok je Seat isporučio 10 procenata više automobila tokom prošle godine.

Volkswagen je zabeležio pad od 8 posto, Audi je imao manju prodaju za skoro jedan procenat, a najgore je prošla Škoda, jer je češki brend isporučio 13 procenata manje vozila nego tokom 2020.

U Kini, koja je i najznačajnije tržište za nemačku kompaniju, zabeležen je i najveći pad od 15 procenata. Isporuke u Zapadnoj Evropi, na drugom najvećem tržištu Volkswagena, manje su za 5 posto.

Ipak, ima i dobrih vesti. Globalna prodaja elektrifikovanih vozila skočila je za 73 posto, a prodato je 369.000 električnih i plug-in hibridnih automobila, čime je udeo vozila na struju unutar game VW porastao sa 4 na 7,5 procenata.

Prodaja potpuno električnih automobila skočila je skoro duplo, odnosno za 97 posto, a prodato je 263.000 modela sa baterijama. Svaki peti prodati Volkswagen u Evropi tokom 2021. bio je elektrifikovan.

Volkswagen očekuje nezgodnu 2022. jer se problemi sa nedostatkom mikročipova nastavljaju, a njihov cilj je da tokom godine stabilizuju proizvodnju i isporuče što veći broj automobila kupcima koji su na listi čekanja. Prema određenim najavama, Volkswagen se sprema za mogućnost da ove godine bude proizvedeno manje automobila nego u 2021. jer se aktuelnoj krizi ne nazire kraj.

(Agencije)