333 miliona u naredne dve godine: Polovni telefoni sve traženiji širom sveta

Za razliku od nedavnog pada isporuka novih modela pametnih telefona, kao i prognoze minimalnog rasta novih isporuka u narednih nekoliko godina, tržište polovnih ili korišćenih pametnih telefona ne pokazuje znakove usporavanja u svetu“

Potražnja za polovnim pametnim telefonima u svetu se povećava svake godine, pa se procenjuje da su prošle godine te isporuke porasle za oko 18 odsto u odnosu na 2018. godinu, na ukupno gotovo 207 miliona jedinica, pokazuju procene analitičke kuće IDC.

„Očekuje se da će se ta potražnja nastaviti i u narednim godinama i da će isporuke korišćenih pametnih telefona, uključujući i one koji su obnovljeni, odnosno popravljani, do 2023. u svetu mogle bi da dostignu 333 miliona jedinica. Pritom bi prosečna stopa godišnjeg rasta tih isporuka mogla biti i do 14 odsto“, predviđaju analitičari IDC-a.

Povećanu potražnju za polovnim pametnim telefonima iz IDC-a objašnjavaju znatnim uštedama pri kupovini takvih telefona u poređenju sa novim modelima, a očekuju i da će implementacija 5G mreža uticati na to tržište, jer vlasnici pametnih telefona počinju da prodaju svoje 4G pametne telefone u očekivanju visokih performansi 5G uređaja.

„Za razliku od nedavnog pada isporuka novih modela pametnih telefona, kao i prognoze minimalnog rasta novih isporuka u narednih nekoliko godina, tržište polovnih ili korišćenih pametnih telefona ne pokazuje znakove usporavanja u svetu“, kaže autor istraživanja u IDC-ovom svetskom kvartalnom praćenju mobilnih telefona Entoni Skarela.

Smatra da je to i zato što popravljeni i korišćeni uređaji i dalje mogu da pruže brojne i isplative koristi i potrošačima i kompanijama koje žele da uštede novac.

 

Izvor: Telegraf.rs / Hina