ALARMANTNO Svaka sedma smrt u BiH uzrokovana ZAGAĐENIM VAZDUHOM

Skoro svaka sedma smrt u Bosni i Hercegovini uzrokovana je zagađenim vazduhom, rekao je predsednik Udruženja “Eko akcija” Anes Podić.

Procena broja umrlih u BiH od posledica bolesti koje je uzrokovao zagađeni vazduh kreće se od 3.300 osoba, koliko je navedeno u studiji Svetske banke, pa do 5.400, koliko je procenjeno u studiji Evropske agencije za zaštitu okoline, prenosi Srpskainfo.

Nove merne stanice

Podić je naglasio da su procene urađene na osnovu oskudnih podataka o kvalitetu vazduha za 2016. godinu, koje su objedinili entitetski hidrometeorološki zavodi.

– U podacima Agencije za statistiku BiH za 2016. godinu navodi se da je u BiH umrlo 37.070 ljudi, što znači da je svaka sedma osoba umrla od posledica zagađenja vazduha – pojasnio je Podić.

Rekao je da su merenja sa novih stanica postavljenih u manjim gradskim sredinama, poput Ilijaša i Visokog, pokazala da je vazduh izuzetno lošeg kvaliteta i u manjim gradovima, što sasvim sigurno utiče na značajan porast broja žrtava zagađenog vazduha u BiH u budućim procenama međunarodnih agencija, piše Avaz.

– Kao direktna posledica višedecenijskog zanemarivanja problema okoline, sistem zaštite okoline u Bosni i Hercegovini praktično ne postoji, što se najbolje odražava u sve lošijem kvalitetu vazduha koji dišemo – poručio je Podić.

Korištenje uglja

Osim nekoliko krupnih industrijskih zagađivača vazduha, dodao je Podić, emisije iz malih, potpuno nereguliranih privrednih pogona poput pilana, kao i emisija iz saobraćaja, značajan izvor zagađenja predstavljaju i mala kućna ložišta.

Naglasio je da devet od deset domaćinstava u BiH domove greje na čvrsta goriva, drvo i ugalj te da prema smernicama Svetske zdravstvene organizacije za kvalitetu vazduha u zatvorenim prostorijama, ugalj se zbog visoke toksičnosti ne bi ni smeo koristiti za zagrijavanje domaćinstava.

Izvor: Blic.rs