Amfilohije odlikovao grupu „Beogradski sindikat“

Mitropolit crnogorsko primorski Amfilohije je odlikovao grupu „Beogradski sindikat“, čijim članovima u subotu nije bilo dozvoljeno da uđu u Crnu Goru.

Kako je saopšteno, „Beogradski sindikat“ je odlikovan Zlatnim likom Svetog Petra Drugog Lovćenskog Tajnovidca „za nadahnute pjesme, revnost i brigu za majku Crkvu i sastradalnu ljubav posvjedočenu kroz pjesme ‘Dogodine u Prizrenu’ i ‘Sviće zora’, posvećene odbrani svetinja u Crnoj Gori i Kosovu i Metohiji.“

„Beogradski sindikat“ je saopštio da su uručenje ovog priznanja Mitropolije crnogosko-primorske SPC, koje je obavljeno jutros nakon liturgije u manastiru Miholjska Prevlaka, kao i učestvovanje na litiji u podgoričkom naselju Stari Aerodrom bili i povod zašto su se uputili ka Crnoj Gori.

„Kako sutri člana grupe Feđa Dimović, Blažo Vujović i Boško Ćirković vraćeni, kako sa graničnog prelaza Dobrakovo, tako i sa podgoričkog Aerodroma, gramatu i orden je u ime grupe primio Aleksandar Protić – jedini član koji je uspeo da uđe u Crnu Goru“, navedeno je u saopštenju.

Grupa je saopštila da im nije bila namera da bilo koga ugrožavaju ili uznemiravaju, već da uzmu učešće „u najčistijem i najdostojanstvenijem građanskom skupu našeg vremena“.

„Iako nam je izuzetno žao i nejasno zašto smo proglašeni za pretnju po nacionalnu bezbednost Crne Gore, ovom prilikom želimo da još jednom izrazimo podršku odbrani svetinja u Crnoj Gori, na način na koji to narod sve vreme čini – mirno i dostojanstveno“, navedeno je u saopštenju.

Izvor: Danas.rs/N1.rs