Arapi masovno kupuju zemljište u BiH

SARAJEVO – Državljani arapskih zemalja samo na širem području Sarajeva stekli su vlasništvo nad više od 15 miliona kvadratnih metara zemljišta i nad stotinama stanova.

Centar za istraživačko novinarstvo (CIN) objavio je da su nekretnine koje samo u Sarajevskom kantonu posjeduju državljani zemalja Bliskog istoka i sjeverne Afrike veličine 2.150 fudbalskih terena.

CIN piše je reč o 15,3 miliona kvadratnih metara zemljišta, dok se manji deo površine odnosi na 524 stana.

Sva ta imovina je u proteklih sedam godina uknjižena na 160 kompanija čiji su vlasnici državljani Saudijske Arabije, Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Jordana, Sirije, Egipta, Libije i drugih zemalja.

Oni su u BiH osnovali kompanije kako bi preko njih kupovali nekretnine i na taj način zaobišli zakonska rešenja koja stranim državljanima otežavaju posjedovanje nekretnina u BiH ukoliko ne postoje recipročni dogovor BiH i država iz kojih oni dolaze.

CIN je naveo da je navala na nekretnine u BiH počela 2012. godine i kako je to “očevidno bio odaziv arapskih kupaca na pozive nekih bosanskohercegovačkih političara”.

Masovna kupovina nekretnina, prema podacima javnih bilježnika koji su zaduženi za sačinjavanje kupoprodajnih ugovora, potrajala je pune četiri godine da bi nakon toga stagnirala.

Arapski investitori najčešće su kupovali zemljište u ruralnim područjima najavljujući izgradnju turističkih naselja s vilama, dok su u gradskim područjima kupovali zemljište za gradnju višespratnica i hotela.

Do početka 2019. godine u Bosni i Hercegovini je bilo registrovano nešto više od 1600 kompanija u vlasništvu državljana arapskog porekla.

Uprkos tome što te kompanije posjeduju vredne nekretnine, istraživanje CIN-a je pokazalo da oni imovinu ne upisuju u svoj kapital.

Istraživanje Službe za poslove sa strancima BiH iz 2015. godine je pokazalo da od 691 ispitane kompanije, koje su uglavnom u vlasništvu Arapa, njih 469 nije bilo na prijavljenim adresama.

Istraživanje je pokazalo i da 158 vlasnika kompanija uopšte nije imalo regulisan boravak u BiH.

Izvor:Jutarnji.hr