AUSTRALIJA: Zemlja dobija “crnu kutiju”: Misija – da snimi propast čovječanstva u realnom vremenu

 

Može li metalni monolit veličine gradskog autobusa koji snima kako čovječanstvo utiče na klimatske promjene, zaista da promijeni smjer politike i spase planetu?

Neuništiva “crna kutija” biće izgrađena na granitnoj površini na zapadnoj obali Tasmanije u Australiji početkom 2022. godine.

Kako prenosi ABC, njena misija biće da snimi “svaki korak čovječanstva” ka klimatskoj katastrofi i tako ostavi “zapis” budućim civilizacijama koje bi na osnovu istog mole da shvate šta je dovelo do nestanka naše civilizacije.Spomenuti projekat predvodi kompanija za marketinško komuniciranje Clemenger BBDO u saradnji sa naučnicima Univerziteta Tasmanija i trenutno se nalazi u takozvanoj beta fazi, a podaci o koracima koje pravimo ka klimatskoj katastrofi već se prikupljaju na veb stranici tog projekta.

“Crna kutija” će biti monolit veličine gradskog autobusa napravljen od 7,5 centimetara debele čelične oplate sa solarnim panelima na vrhu.

Unutar monolita biće smješteni diskovi za skladištenje podataka, koji će prikupljati podatke vezane za klimatske promjene, poput nivoa ugljen dioksida u atmosferi ili prosječnih temperatura.

Osim toga, koristeći algoritam, pretraživaće internet za objave na društvenim mrežama i vijesti vezane za klimatske promjene.

Autori projekta procjenjuju da će memorija u diskovima biti popunjena podacima u narednih 30 do 50 godina pa stoga planiraju da proširiti kapacitet za pohranu podataka kako bi omogućili dugoročnije rješenje.

Kako prenosi Zimo, nije jasno kako će se taj objekat održavati, odnosno kako će se mijenjati solarni paneli, koliko će se dobro držati ti diskovi za pohranu podataka nakon decenija rada, kao i koliko će sam monolit biti otporan na vandalizam i sabotažu, prenosi Kurir.

Naime, njegov položaj na osami, nekoliko sati udaljenosti od najbližeg većeg grada jedno je od sredstava odvraćanja, ali da li će to biti dovoljno?

Drugo pitanje koje se nameće je i da li je sve to samo jedan jako pametan marketinški potez ili će taj projekt imati opipljive koristi.

Trust mozgova koji stoji iza projekta vjeruje da bi njihova “crna kutija” mogla odmah da dovede do promjene ako političari i kompanije postanu svesni da se njihovi postupci snimaju, što je izuzetno optimističan pogled na budućnost projekta.

Spomenuti projekat nije prvi koji pokušava da sačuva prirodnu baštinu naše planete od civilizacijskog usuda, bez obzira dolazi li on od klimatskih promjena ili drugih izvora.

Na krajnjem sevjeru Norveške postoji ogromna riznica biljnih sjemenki zakopana ispod vječnog leda, a Australija ima i vlastitu zamrznutu “Nojevu barku” čija je namjena potencijalno da spriječi da jedinstvena flora naprosto nestane s lica Zemlje.

(Kurir)

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com