Bijeljina: Austrijanci bacili oko na“Šećeranu“

BIJELjINA – Imovina bijeljinske „Šećerane“ 14. put ide na doboš i to po cijeni od 8,5 miliona maraka, a to propalo preduzeće mjerkaju i kupci iz Austrije koji su nedavno obišli pogone nekadašnjeg semberskog giganta.

Potvrdio je to za „Glas Srpske“ Nebojša Matić, koji je vraćen na mjesto stečajnog upravnika „Šećerane“ nakon što je krajem decembra prošle godine Viši privredni sud u Banjaluci usvojio njegovu žalbu na rješenje stečajnog sudije koji ga je smijenio lani na inicijativu grupe povjerilaca.

Matić ističe da je za danas zakazana druga ovogodišnja javna prodaja „Šećerane“.

– S obzirom na to da se niko nije javio za kupovinu preduzeća po cijeni od devet miliona maraka, a u skladu sa ranijom odlukom Skupštine povjerilaca, cijena je pala za 500.000 KM. Odbor povjerilaca će danas razmotriti sve ponude ukoliko ih bude bilo. U slučaju da nema zainteresovanih za kupovinu preduzeća, nastaviće se snižavanje cijene do sedam miliona maraka – pojasnio je Matić.

Dodao je da su „Šećeranu“ nedavno obišli predstavnici jedne kompanije iz Austrije.

– Predstavnici jedne austrijske kompanije i njihove kolege iz Mostara dolazili su da pogledaju imovinu Fabrike šećera, ali ništa još nije dogovoreno. Istakli su da su zainteresovani za kupovinu „Šećerane“, ali da bi sačekali još malo da cijena padne – rekao je Matić.

On je podsjetio da je od 2015. godine, od kada je to bijeljinsko preduzeće u stečaju, jedini i najozbiljniji kupac bila fočanska firma „Pavgord“ koja je za „Šećeranu“ nudila pet miliona maraka i bila uplatila depozit od 100.000 KM.

– Skupština povjerilaca tada nije prihvatila taj iznos, smatrajući da se imovina Fabrike šećera može prodati po mnogo boljoj cijeni – istakao je Matić.

Imovina „Šećerane“ prodavana je po cijeni od deset miliona maraka. Osim Banjalučanina Gorana Vajkića, koji godinama mjerka „Šećeranu“ i za nju nudi 6,9 miliona maraka, za nju su bile zainteresovane i firme „Soltist“ i „Sarijel“ iz Turske, ali u dva navrata nisu ispoštovale propise i uplatile depozit, tako da je prodaja preduzeća Turcima propala.

Nakon njih u trku za propalo preduzeće ušla je i kompanija „Niva“ iz Žablja u Srbiji koja se bavi proizvodnjom medicinskih sredstava od gaze i vate.

Imali su namjeru da, nakon što kupe fabriku, u njoj prošire svoju proizvodnju i zaposle 100 radnika, ali je i ta ponuda propala.
Fabrika šećera zjapi prazna već 12 godina.

Tehnološka cjelina

Skupština povjerilaca bijeljinske „Šećerane“ donijela je krajem prošle godine odluku da bi prodaja ove fabrike trebalo da bude ubrzana i okončana u što kraćem roku. Odlučeno je da će fabrika i dalje biti prodavana kao tehnološka cjelina, licitiranjem cjelokupne imovine.

 

Izvor: glassrpske