Bijeljina: Bogat program 28. „VIŠNJIĆEVIH DANA“ (FOTO)

Tradicionalna manifestacija Višnjićevi dani biće održana od 2. do 8. novembra u Bijeljini, a tim povodom pripremljen je bogat program.

Prema pretprogramu manifestacije, u utorak, 2. novembra, će u 10.00 časova biti onlajn održani 10. Susreti mladih pjesnika „Na Filipovim stazama“, a narednog dana u Centru za kulturu od 10.00 časova planirana su takmičenja u recitovanju i besjedništvu osnovaca do petog razreda u Galeriji, a srednjoškolaca i studenata u Sali za sastanke.

U 12.00 časova u Galeriji Centra biće održano takmičenje starijih osnovaca, dok će u Muzeju Semberije u 18.00 časova biti otvorena izložba „Mileva Marić Ajnštajn“.

Foto: SRNA

Prema programu manifestacije, u četvrtak, 4. novembra, u Centru za kulturu „Semberija“ od 11.00 do 13.00 časova biće održan okrugli sto „Putevi i putokazi Veselina Čajkanovića“, dok će u 15.00 časova na platou ispred Biblioteke biti položeni vijenci na spomenik Filipu Višnjiću i podignuta zastava „Višnjićevih dana“.

Tog dana će u Centru za kulturu u 18.30 časova biti otvorena izložba „Grof Sava Vladislavić“, u 19.00 časova će u Galeriji Centra biti predstavljen Zbornik dokumenata „Zločini genocida na Srbima u Srebrenici u Drugom svjetskom ratu“.

U 20.00 časova u velikoj sali Centra biće održana Svečana akademija, na kojoj će učestvovati SCPD „Srbadija“, besjednik profesor doktor Saša Knežević, pjesnici Stevan Tontić, Jelina Đurković i Slobodan Jović, narodni guslar Marko Šćepanović i etno-grupa SPKD „Prosvjeta“.

U petak, 5. novembra, za 10.00 časova je planirano polaganje vijenaca i istorijsko-poetski čas pred spomenikom Filipu Višnjiću u Trnovi, a za 11.00 časova posjeta Manastiru Tavna.

Tog dana će u 13.00 časova u Biblioteci biti održan kulturno-umjetnički program Saveza slijepih i slabovidih lica Republike Srpske, u 18.00 časova će u toj ustanovi biti promovisana knjiga „Srpske narodne tužbalice iz Stare Hercegovine“, autora Jeline Đurković, dok će u 19.00 časova biti promovisana knjiga „Junaci ustaničke epopeje Filipa Višnjića“, autora Steve Ćosovića.

Narednog dana, u subotu, 6. novembra, u Galeriji Centra za kulturu u 18.00 časova biće promovisan priručnik „Očuvanje nacionalnog identiteta i vrijednosti u kontekstu osnovnog vaspitanja i obrazovanja“, u izdanju Republičkog pedagoškog zavoda.

Na istom mjestu, jedan čas kasnije, biće održano Guslarsko i muzičko-poetsko veče, u kojem će učestvovati SKUD „Semberija“, Udruženje guslara „Filip Višnjić“, glumci Gradskog pozorišta „Semberija“ i Ansambl „Petropavlovski pojci“.

U ponedjeljak, 8. novembra, u Crkvi Svetog Đorđa u 9.00 časova biće služena praznična liturgija, dok će u 10.30 časova u Međašima biti položeni vijenci na spomenik Filipu Višnjiću.

Tog dana će u 13.00 časova u Narodnoj biblioteci „Filip Višnjić“ biti organizovano proglašenje rezultata literarnog konkursa takmičenja recitatora i besjednika, dodjela nagrada.

U Biblioteci će u 18.00 časova biti održano „Veče sa Srpskom Vilom“, dok će jedan čas kasnije na platou ispred ove ustanove biti spuštena zastava „Višnjićevih dana“.

Izvor: SRNA