Bijeljina: Počelo vraćanje sjaja Sokolskom domu

U pomoćnoj zgradi Sokolskog doma, u kojoj su svlačionice, tuš kabine i podrumski prostor, završena je obnova krova i prostorija, a ukupna vrijedost radova iznosila je oko 200.000 konvertibilnih maraka.

Nakon sprovedene tenderske procedure, u narednim danima se očekuje uvođenje izvođača radova u posao obnove glavne zgrade Sokolskog doma.

Za vraćanje prvobitnog sjaja ovom arhitektonskom spomeniku kulture predviđeno je 1.500.000 KM, a rok završetka radova je 180 dana.

U planu je da nakon obnove, u novom-starom Sokolskom domu budu smješteni Gradsko pozorište „Semberija“, Hor „Srbadija“, SPKD „Prosvjeta“ i SKUD „Semberija“, odnosno, svi renomirani predstavnici kulturnog života Grada.

Kamen temeljac za zgradu Sokolskog doma položen je septembra 1929. godine, a izgradnja je završena 1931. godine.

Između dva rata, sem sportskih, u Sokolskom domu su se održavale i mnoge kulturne manifestacije nacionalnih društava, a između ostalog i prva predstava amaterskog pozorišta „Scena“, odigrana 18. februara 1935. godine, a nakon rata ovo zdanje je uglavnom služilo za nastavu fizičke kulture i treninge bijeljinskih sportista.

 

Izvor: Bijeljinapress