BIJELJINA: PRED PUBLIKOM NAJGLEDANIJA PREDSTAVA – „KOMEDIJA OMETENA U RAZVOJU“

 

BIJELJINA – Najigranija i najgledanija predstava Gradskog pozorišta „Semberija“ u Bijeljini „Komedija ometena u razvoju“ biće opet pred bijeljinskom publikom u petak, 1. oktobra, najavljeno je iz Pozorišta.

Predstavu je prema tekstu Milivoja Mlađenovića režirao Dušan Tuzlančić, a u njoj igra kompletan ansambl najmlađeg pozorišta u Republici Srpskoj.

Glumac Ivan Petrović je na „Danima Zorana Radmilovića“ prošle godine nagrađen „Zoranovim brkom“ za tumačenje glavne uloge u ovoj predstavi, a prošle sedmice se bijeljinski ansambl predstavio kruševačkoj publici u okviru „Dana Srpske u Srbiji“ i nagrađeni su izuzetno dugim aplauzom sa nekoliko biseva.

„Zaigrati bilo koju predstavu u pozorištu pred kojim stoje biste LJubinke Bobić, Miodraga Petrovića Čkalje, Radmile Živković, Bate Paskaljevića, Milana Puzića, Taška Načića i Đuze Stojiljkovića – nije poštovanje, to je obaveza, pa ako hoćete i strah od takvih džinova glume. Nismo imali pravo da budemo ni osrednji, a kamoli loši“, kaže Petrović za nastup te večeri.

Iako je do sada najigranija i najgledanija predstava, interesovanje publike u Bijeljini za „Komediju ometenu u razvoju“ i dalje ne jenjava, a tajna predstave je, prema riječima glumca Igora Kajmakovića, da je svako igranje svojevrsna premijera, a ne repriza.

„Kako se nova predstava približi, pisac i reditelj mi, poput `Majkrosofta`, redovno šalju ažuriranje, apdejt koji opterećuje memorijske kapacitete, ali predstavu čini svježom, aktuelnom. Uz to, neke stvari se rode i na licu mjesta, u interakciji između nas“, ističe Kajmaković, koji u predstavi tumači lik Tipičnog Seljačine i sigurno je jedan od „bisera“ ove predstave.

Glumac Mihailo Maksimović koji tumači brata Jovana, sveštenika i najboljeg druga glavnog junaka, navodi da poznaje ljude koji su ovu predstavu gledali pet i više puta i da su upravo oni najveća obaveza za ansambl koji se trudi da tako vjernoj publici ponudi uvijek nešto novo.

„Moj lik je u letnjoj pauzi pretrpeo kvalitetnu dopunu, što će publika imati priliku da vidi u novoj pozorišnoj sezoni. Radujem se svakom novom igranju ove predstave“, kaže Maksimović.

Reditelj predstave Dušan Tuzlančić napominje da „Komedija ometena u razvoju“ nije pravljena da bude spektakl i da nije pretenciozna.

„Pravljena je da priča o nama, našim slabostima i glupostima. I po mogućnosti, da se što manje laže u njoj. Možda su ljudi željni glasno izgovorene istine“, poručuje Tuzlančić.

Izvor: SRNA