Bijeljinska “Šećerana” i dalje traži kupca

BIJELJINA – Druga ovogodišnja prodaja imovine bijeljinske “Šećerane” po cijeni od 8,5 miliona KM prošla je juče bez ijedne ponude, potvrdili su za “Nezavisne” Vojislav Nikolić, predsjednik Odbora povjerilaca “Šećerane”, i Nebojša Matić, stečajni upravnik “Šećerane”.

Prema njihovim riječima, niko nije izvršio uplatu depozita, niti je iko podnio pismenu ponudu za kupovinu imovine stečajnog dužnika.

Nikolić je istakao da je Odbor povjerilaca dao odobrenje stečajnom upravniku da nastavi s prodajom.

“Stečajni upravnik će objaviti novi oglas sa početnom cijenom umanjenom za 500.000 KM”, rekao je Nikolić.

Dodao je da će stečajni upravnik već danas dati oglas o prodaji “Šećerane” u javna glasila u RS i FBiH.

“Možemo računati da će u srijedu ili četvrtak oglas biti objavljen, a rok za predaju ponuda je 15 dana”, kazao je Nikolić.

Prema tome, nova javna prodaja ovog bijeljinskog preduzeća, koje je od 2015. godine u stečaju, može se očekivati već početkom marta po cijeni od osam miliona KM.

Nikolić je naveo da je jedna od tački dnevnog reda bila i o 26 stanova na Crnogorskom primorju koji su bili u vlasništvu bijeljinske fabrike šećera.

“Mi smo tražili od stečajnog upravnika da realizuje naredbu Skupštine povjerilaca te da pošalje dopis Vladi RS sa zahtjevom da se preispita odluka kojom Vlada preuzima stanove koji su vlasništvo ‘Šećerane’”, rekao je Nikolić, te dodao da je stečajni upravnik preuzeo tu obavezu, koju je trebalo da izvrši još u novembru prošle godine.

Matić, koji je vraćen na poziciju stečajnog upravnika “Šećerane” nakon što je krajem novembra 2019. godine Viši privredni sud u Banjaluci usvojio njegovu žalbu na rješenje stečajnog suda koji ga je smijenio prošle godine na inicijativu grupe povjerilaca, kazao je da je za mart zakazana sljedeća licitacija ove fabrike šećera.

Dodao je da je trenutna odluka da se “Šećerana” putem javnih licitacija prodaje do sedam miliona KM.

“Ukoliko niko ne bude dao ponudu za osam miliona KM, cijenu ćemo spustiti na 7,5 miliona KM i tako do sedam miliona. Ako se niko ne javi ni na sedam miliona KM, onda će Skupština povjerilaca ponovo da zasjeda i donijeće novu odluku šta dalje da se uradi”, objasnio je Matić.

Dodao je da je tokom dvije godine koliko on vodi stečajni postupak bilo nekoliko zainteresovanih kupaca, ali da je jedino firma “Pavgord” ponudila pet miliona KM i uplatili su depozit od 100.000 KM.

“Skupština povjerilaca odbila je njihovu ponudu, jer su smatrali da imovina stečajnog dužnika vrijedi više”, rekao je Matić.

Dodao je da su osim ove firme ozbiljne ponude za kupovinu bijeljinske fabrike šećera poslale i “Soltis” i “Sarijel” iz Turske, zatim Goran Bajkić iz Banjaluke, investitor Dragan Guru Đuragin iz Hong Konga, ali da niko od njih nije uplatio depozit, niti na bilo koji drugi način dao garanciju za ponudu.

Dodao je da će već danas biti dostavljen dopis Vladi RS da preispita svoju odluku u vezi sa 26 stanova u naselju Plava školjka u Bijeloj, površine 1.300 metara kvadratnih, na lokaciji 100 metara od mora, čija bi tržišna vrijednost mogla dostići dva miliona evra.

Bijeljinska “Šećerana” je bezuspješno licitirana po 14. put, a prazna stoji već 12 godina.

Izvor: N.N./Capital