BLUMBERG OBJAVIO, ovo su najbolja mesta za život tokom DELTA SOJA! Jedna zemlja bila je na PRVOM MESTU, a sada se stropoštala na 38!

Sutra je tačno dve godine od početka pandemije korona virusa, svet se i dalje bori protiv ove bolesti, a delta soj trenutno dominira u skoro svim zemljama. Iz trenutka u trenutak trenutka situacija se menja, pa tako i pozicije zemalja u kojima je najbolje, tj. najgore biti u ovom trenutku.

Listu zemalja objavio je Blumberg i na njoj se nalaze 53 najveće svetske ekonomije, a na vrhu liste sada dominiraju evropske zemlje.

Prošle godine u novembru, Novi Zeland je bio na prvom mestu liste, da bi sada pao na 38. mesto i nalazi se iza svetskih žarišta kao što su Brazil i SAD. Podsećanja radi, Novi Zeland je na listi u avgustu zauzeo 29. poziciju.

AP/Photo

Novi Zeland

– Novi Zeland, koji je bio na prvom mestu na početku rangiranja prošlog novembra, pao je za devet mesta od avgusta na 38. mesto – objavio je Bloomberg.

Agencija dodaje da zemlja, koja je mesecima bila bez slučajeva virusa, sa dolaskom delta soja beleži skok u broju infekcija, što je dovelo do različitih stepena lokdauna. I dalje se bori da obuzda zarazu i povećenjam vakcinacije.

Najbolje mesto za boravak je Irska

Prema pisanju Bloomberga, u toku epidemije delta soja najbolje mesto za boravak je Irska, koja ima populaciju sličnu onoj na Novom Zelandu.

Pixabay

Irska

Irska je zabeležila 1.049 slučajeva u ponedeljak, sa ukupno 5.209 smrti od početka pandemije. Za to je delom zaslužna strategija koja isključuje karantin za ljude koji su potpuno vakcinisani ili su dokazali da su se oporavili od virusa.

– Čak i za vreme vrhunca tokom letnje sezone, kada je došlo do širenja delta soja, Irska i zemlje kao što su Španija, Holandija i Finska smanjile su broj ozbiljnih slučajeva i smrti pionirskim potezima da se uveliko ograniči ulazak bez karantina za imunizovane ljude – piše u izveštaju.

Dvanaest faktora koji su uzeti u obzir uključuju obuhvat vakcinacijom i napredak ka ublažavanju ograničenja na granicama.

Ove zemlje se nalaze ispred Irske

Ispod Irske nalaze se Španija, Holandija, Finska i Danska.

REUTERS/Sergio Perez

Španija

Uprkos tome što je broj dnevnih infekcija i dalje u hiljadama, Ujedinjeno Kraljevstvo se popelo za šest mesta na 16. nakon što je nacija ublažila ograničenja putovanja za potpuno vakcinisane ljude.

I Norveška je zabeležila pad na listi, sa prvog mesta u avgustu na deseto mesto.

pixabay.com

Norveška

SAD, najveća svetska ekonomija, pala je za tri mesta na 28. mesto u septembru jer je neometana normalizacija, bez obzira na status vakcinacije, dovela do porasta slučajeva i smrti. Inokulacija je udarila u zid, a mesta koja su započela vakcinaciju kasnije od SAD, sada su je prestigla.

Ekonomije jugoistočne Azije nastavljaju da budu na donjoj strani liste, a Indonezija, Tajland, Malezija, Vijetnam i Filipini zauzimaju poslednjih pet mesta. Iako je epidemija u regionu možda dostigla vrhunac, njihove izvozno-zavisne ekonomije se i dalje bore.

 

Izvor: Informer.rs

Ukoliko ste zadovoljni načinom na koji vas bijeljinapress.com informiše, zapratite nas na našoj facebook stranici Bijeljinapress.com