BORBA ZA RESPIRATORE – Države sveta se dovijaju na razne načine da ih nabave, Srbija je platila 1.000, ali je pitanje da li ćemo ih i dobiti

Prilikom posete magacinu medicinske opreme u Krnješevcima kod Stare Pazove, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je na medicinsku opremu do sada potrošeno 370 miliona evra, a pri tome je plaćeno 1.000 respiratora. Ipak, pitanje je da li će toliko stići.

– Platili smo 1.000 respiratora i radujemo se kad nam slete 36, da znate kakav je pakao dovući respiratore u jednu malu zemlju kao što je Srbija – rekao je Vučić.

On je naveo da 10 kliničkih respiratora ide u Novi Pazar, koji je jedan od žarišta korone virusa u Srbiji.

– Imamo još 201 transportni, a 36 stiže. U teškim, gotovo nemogućim uslovima se borimo da nešto promenimo u zemlji – rekao je Vučić.

On je najavio i da će sve opšte bolnice u Srbiji dobiti transportne respiratore.

Uključena i BIA

– Među prvima smo razumeli o čemu se radi, angažovali smo i BIA i uputili naše agente u više zemalja. Borimo se za svaki respirator, svaku masku i to nam čini mi se, ide bolje nego drugima – rekao je.

Ali nabavka respiratora nije ni malo lak posao. I to ne samo za Srbiju. I mnogo veće i bogatije zemlje muku muče sa nabavkom respiratora, jer je ove mašine epidemija korona virusa pretvorila u najtraženiju robu na svetu u ovom trenutku.

Respiratori, odnosno, mašine za veštačku ventilaciju pluća, za teško obolele od korona virusa znače život. Njih nema dovoljno ni u mnogo bogatijim zemljama sveta od Srbije, iako statistike kažu da od 1,2 miliona zaraženih njih šest odsto ima potrebu za ovim mašinama. Ostali uglavnom imaju lakše simptome.

Prema nekim istraživanjima, pre pandemije, Nemačka je imala 28.000 kreveta za intenzivnu negu, od kojih oko 25.000 ima ventilacioni kapacitet. Takođe, istraživanje koje je u Kanadi sproveo „Canadian Critical Care Trials Group“ nakon virusa H1N1 pokazalo je da je u 286 bolnica bilo 4.982 respiratora za kritične bolesnike.

Velika Britanija ima samo 5.000 respiratora, a po „umereno najtežem scenariju“ njenog ministarstva zdravlja biće joj potrebno četiri puta toliko.

Amerika trenutno ima oko 160.000 respiratora, mnogo manje od 740.000, koliko bi joj bilo potrebno u „teškoj“ pandemiji kao što je španski grip iz 1918. godine, pokazalo je istraživanje Centra za zdravstvenu bezbednost Džons Hopkins.

Za najteže pacijente zaražene koronom respirator znači život

Najbolji mogući način da se potraga za respiratorima smanji jeste da ima manje zaraženih. Kako je jasno da se to neće desiti skoro, vlade širom sveta se na sve načine trude da kupe i proizvedu što veći broj.

Britanski premijer Boris Džonson zatražio je prošlog meseca od velikih kompanija koje ne proizvode respiratore, poput „Rols Rojsa“ i „Dajsona“, da se okrenu proizvodnji medicinske opreme. Takva situacija do sada nije zabeležena u mirnodopskom dobu. Džonson je tada rekao da se „postižu ogromni koraci“ u pregovorima sa preduzećima ne navodeći detalje o brojevima ili vremenskom okviru.

Ali neki čelnici industrije upozoravaju da je to lakše reći nego učiniti.

Dug put od proizvodnje do prodaje

Ove neverovatno složene mašine koštaju više do 50.000 dolara po komadu, a zahtevaju međunarodne lance snabdevanja i stroge bezbednosne propise za koje su obično potrebne godine da bi se testirale i ispunile. Obezbeđuju kiseonik i guraju vazduh u pluća bolesnih pacijenata koji ne mogu samostalno da dišu.

U normalnim vremenima potrebno je dve do tri godine da novodizajnirani respirator prođe put od proizvodnje do prodaje. Firme koje ih do sada nisu proizvodile imaju pred sobom još duži put, jer moraju da naprave i početni softver. Zbog toga su mnogi skeptični prema Džonsonovoj ideji, koju deli i američki predsednik Donald Tramp.

Amerika ima na hiljade respiratora u državnim skladištima, potencijalno spremnih da budu odvezeni u bolnice. Alek Azar, sekretar za zdravstvo i ljudske usluge, odbio je da kaže koliko ih tačno ima, navodeći zabrinutosti za „nacionalnu bezbednost“. Međutim, Udruženje za lečenje kritičnih pacijenata, američka neprofitna organizacija, kaže da su zalihe procenjene na 8.900.

Nakon što je gradonačelnik Njujorka Bil de Blasio nedavno izjavio da je samo tom gradu potrebno više od 15.000 respiratora, Tramp je u besnoj Ttviter poruci poručio proizvođačima automobila „Ford“ i „Dženeral motors“ da odmah počnu sa proizvodnjom respiratora.

Kako prenosi „Njujork tajms“, Bela kuća se pripremala da objavi formiranje zajedničke firme „Dženeral motorsa“ i „Ventek Lajf sistemsa“, kojom bi se omogućila proizvodnja 80.000 respiratora. Objava je otkazana u poslednjem trenutku iz straha da bi troškovi te operacije procenjeni na preko milijardu dolara mogli da budu previsoki za saveznu vladu.

Tramp je, takođe, na Tviteru objavio da je vlada upravo kupila veliki broj respiratora i da će kasnije objaviti koliko i koje vrste.

„Takmičenje“ – ko će pre do respiratora

Guverner Njujorka Endrju Kuomo izjavio je da je ta savezna američka država naručila 17.000 respiratora od Kine, po prosečnoj ceni od 25.000 dolara po komadu.

Kuomo je, međutim, rekao da očekuje da će dobiti samo 2.500 respiratora, ističući da je problem to što se u nabavci opreme takmiči sa Federalnom agencijom za upravljanje u kriznim situacijama i mnogim drugim državama.

– To je kao da se na I-beju sa 50 drugih država nadmećete za respirator – objasnio je.

Evropske zemlje, sa druge strane, očajnički pokušavaju da otkupe sve što se već nalazi na proizvodnim trakama. Nemačka je naručila 10.000, a Italija 5.000 respiratora.

Švajcarska kompanija „Hamilton Medikal“, koja obično proizvodi 15.000 respiratora godišnje, povećala je proizvodnju za 30-40 procenata. Firme za proizvodnju respiratora kažu da je potražnja proteklih mesec dana skočila čak 15 puta.

Kompanije sada rade punom parom, ali im posao nikako ne olakšava haotična situacija na globalnom tržištu. Iako trenutno među državama vlada princip „svako se snalazi za sebe“, za proizvodnju respiratora neophodan je međunarodni lanac snabdevanja, zbog čega će zemlje najverovatnije vrlo uskoro morati da počnu da sarađuju.

 

Izvor: Blic