Brnabić: Zatvaramo šaltere i ograničavamo kupovinu zaštitnih sredstava

Predsednica Vlade Ana Brnabić je posle sednice zdravstvenog kriznog štaba najavila da će svi šalteri javne uprave, i na republičkom i na nivou lokalne samouprave, biti zatvoreni. Zabranjuje se izvoz lekova na trideset dana, rekla je Brnabićeva.

Brnabićeva je izjavila da penzioneri u velikom broju slučajeva nisu poslušali molbu i u velikom broju su na ulicama, u bankama, na šalterima.

„Na sednici štaba smo se složili da je situacija sa disciplinom građana dosta zabrinjavajuća“, istakla je premijerka.

Ovo što danas vidimo na ulicama Beograda, a slično je i u Nišu i u Novom Sadu, je poražavajuće. „Nema discipline i nema solidarnosti. Zato uvodimo dodatne mere, a od sutra i rigoroznije“, naglasila je premijerka.

Predsednica Vlade je najavila da će svi šalteri javne uprave i lokalne samouprave biti zatvoreni.

„Imamo ogromnu gužvu u Upravi za agrarna plaćanja i u PIO fondu“, navela je Brnabićeva. 

Najavila je donošenje zaključka kojim se ograničava kupovina maski, zaštitnih rukavica i sredstava za dezinfekciju, jer se stvaraju nepotrebne zalihe.

„Moći će da se kupi 10 maski, 10 pari zaštitnih rukavica i dva veća pakovanja, odnosno pet manjih sredstava za dezinfekciju“, objasnila je premijerka.

Rekla je, međutim, da ta kupovina ne može da se ograniči, ne može se kontrolisati da li će neko ići u više apoteka.

„Ako to žele da rade, neka rade“, napomenla je Brnabićeva, dodajući da će država da koliko god može da kontroliše – to i činiti. 

Premijerka je najavila da će biti pooštrene mere za rad kafića i restorana, gde će se ograničenja odnositi na broj ljudi po kvadratnom metru, a ne na ukupan broj osoba.

Zabrana izvoza lekova u narednih 30 dana

Predsednica Vlade je izjavila da će na listu mera preduzetih u borbi protiv koronavirusa biti dodata zabrana izvoza lekova.

„Po molbi i savetu Republičkog fonda zdravstvenog osiguranja zabranjujemo izvoz svih lekova u narednih 30 dana. Da vidimo koliko nam je potrebno“, rekla je premijerka.

Brnabić je ukazala da to što takva mera nije bila inicijalno doneta, predstavlja dokaz da svega ima dovoljno.

Izvor: RTS