Da li će cena zlata eksplodirati ove godine

Cene zlata u proteklih godinu dana su bile pod pritiskom, pa je za dobar deo analitičara, ali i investitora, bitkoin od početka koronakrize preuzeo ulogu zaštitnika vrednosti. Zlato je zato postalo manje atraktivnija investiciona klasa.

Međutim, zlato bi ove godine moglo da testira nove maksimume od 2.100 dolara po unci, tvrdi deo analitičara.

Slabost američkog dolara i inflacija neki su faktori koji će verovatno da povećaju cene plemenitih metala, rekao je Dejvid Lenoks, analitičar robnih tržišta u kompaniji Fat Prophets za Si-En-Bi-Si preneo je tportal.

„Mislim da ćemo tokom 2022. videti kako se cene zlata testiraju na rekordnim nivoima“, rekao je Lenoks.

Cene zlata zaključile su se na rekordnih 2.063 dolara u avgustu 2020, dok se jutros trgovalo po ceni od oko 1.814 dolara po unci.

Lenoks kaže da izgleda kao da sve upućuje na to da bi dolar mogao da slabi, iako se to još nije dogodilo. Ako dolar oslabi, to bi bio vetar u leđa za zlato, dodao je.
U međuvremenu, inflacija u SAD-u je porasla na blizu 6 odsto. Zlato se smatra zaštitom od inflacije i raste kako dolar opada, prenosi portal Investitor.

„Verujemo da će visoki zamah inflacije i niži američki dolar podstaknuti cenu zlata tokom 2022“, navodi se u prognozi portala Investitor.

(sputniknews)