Do kraja 2020. polovina pretrage će biti zasnovana na glasovnoj pretrazi

U digitalnom svetu novine su svakodnevne i menjaju nacin na koji koristimo internet

Činilo se da će se (Google) pretraživanje uvek svoditi na unošenje par ključnih, ali pojava glasovne pretrage i virtualnih asistenata polako menja navike korisnika.Kada je Google 2011. godine predstavio glasovnu opciju pretraživanja, ona je više bila shvaćena kao novost, ali ne i funkcija koja bi bila korišćena.

Činilo se komplikovano jer je bilo potrebno okrenuti određen broj telefona i nije delovalo da se bitno razlikuje od klasične Google pretrage. Nedostajala je glavna prednost glasovne pretrage koju poznajemo danas – korišćenje samo glasa.

Ključne reči su zamenjene pitanjima

Virtuelni asistenti za mobilne uređaje koje su uporedo razvijali Google i Apple, kao i pojava pametnih zvučnika kao što su Amazonov Alexa i Google Home, pokrenula je dalji razvoj glasovne pretrage.

“Alexa”, “Ok Google” I “Hey Siri” i postavaljanje pitanja je donelu ključnu promenu kojoj danas teži pretraga glasom – korišćenje svakodevnog govora.

​Lakoća korišćenja u pokretu i prepoznavanje dužih fraza je ono što donosi popularnost glasovnoj pretrazi. Prema Google-u, 27 odsto globalne populacije koristi glasovno pretraživanje na mobilnom uređaju, dok druga istraživanja prikazuju da je 60 odsto korisnika pametnih telefona probalo je glasovnu pretragu barem jednom u poslednjih šest meseci.

Procenjuje se da će do kraja 2020. polovina pretrage putem mobilnih telefona biti zasnovano na glasovnoj pretrazi, a da će do 2024. godine globalno tržište pametnih zvučnika zasnovanog na glasu vredeti 30 milijardi dolara.

10 stvari koje je potrebno da znate o glasovnoj pretrazi

Ključan saveznik za SEO

Poboljšanja tehnologije prepoznavanja govora istakla su pretragu glasa na prvom mestu pretraživačkog marketinga. Umesto fokusa na šta ljudi pišu i koje ključne reči koriste prilikom pretrage, biće potrebno prepoznati kakva pitanja postavljaju i koje rečenice koriste.

Nove navike donose promene u digitalnom marketingu i traže prilagođavanje. Prilikom kreiranja sadržaja biće potrebno uključiti pitanje u duhu prirodnog govora, a ujedno i dati odgovor.

U budućnosti, promena sa ključne reči na pitanje može da donese promenu i na način oglašavanja na internetu i pisanja sadržaja za oglase: prema istraživanjima, procenjuje se da će kupovina zasnovana na glasu vrediti 40 milijardi dolara 2022. godine.

Izvor: Kliping.rs