Dom naroda PS BiH: Neizvjesna sudbina tačaka dnevnog reda

Sjednica Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, na čijem je dnevnom redu Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH kojim se predviđa povećanje plata za vojnike i podoficire u Oružanim snagama BiH, počela je u Sarajevu.

Ovaj zakonski prijedlog, koji se nalazi u drugom čitanju u Domu naroda, u prošlom sazivu parlamenta BiH u proceduru je uputila Borjana Krišto.

U obrazloženju predloženih rješenja, Krišto je navela da se na ovaj način želi poboljšati status zaposlenim vojnim licima koja imaju najniži koeficijent za obračun plate, a koja u ukupnoj vojnoj strukturi zaposlenih vojnih lica u Oružanim snagama BiH čine 80 odsto ljudstva, te zaustaviti negativan trend napuštanja ove službe.

U vrijeme usvajanja ovog zakonskog prijedloga u Predstavničkom domu procjene su bile da je za njegovu realizaciju potrebno 9,3 miliona KM.

Sudbina ovog zakonskog prijedloga i drugih tačaka dnevnog reda neizvjesna je nakon zaključka najviših zvaničnika Republike Srpske donijetog prije dva dana da predstavnici Srpske u institucijama BiH obustave rad na odlučivanju o bilo kojem pitanju iz nadležnosti organa BiH dok ne bude usvojen zakon o Ustavnom sudu BiH u čijem sastavu ne bi bilo stranih sudija.

Na početku sjednice delegatima će biti omogućeno postavljanje delegatskih pitanja u usmenoj formi.

Izvor: SRNA/rtrs