Ekskluzivno – Izvor blizak vrhu SDS-a otkriva za “Bijeljinapress“ ko dolazi na čelo bijeljinskog SDS-a umjesto Miće Mićića.

Ubrzano se razmišlja o najmanje 3 moguća kandidata koji bi zamjenili Mićića, sa nekima se neformalno već razgovara. I dok se Mićo Mićić ubrzano priprema da osnuje novu stranku (SDS Semberije) i zadrzi koliko toliko svoje tj sdesovsko biračko tjelo, ili barem dio, vrh SDS-a ulazi u finalne dogovore oko izbora Mićićevog naslijednika.

Naime, sada je već potpuno jasno da je Mićić odavno rješio da napusti SDS i prikloni se bijeljinskom SNSD-u, tvrdi naš izvor.

I pored više pokušaja čelnika SDS-a da sa Mićićem nađu kakav-takav kompromis, do njega je ipak bilo nemoguće doći. Naš izvor tvrdi da nije u pitanju nikakva ideološka problematika u pitanju, ili priča o lokal patriotizmu sa čuvenih 12. razvojnih projekata koje tobože Mićić želi da dovrši, nego su u pitanju klasične “biznis varijante.“

Mićiću ovakav razvoj situacije najviše odgovara, jer kupuje vrijeme kaka bi što spremnije izašao pred SDS-ove birače i opravdao političku “izdaju.“ Zato se i ne ide na direktan ulazak u SNSD, nego će se priključiti zajedničkoj koaliciji SNSD-a i drugih stranaka koje su već potpisale koalicione sporazume sa SNSD-om kao novi lokalni politički subjekt.

Naš izvor tvrdi da ipak ni izbliza nije sve gotovo, jer jedan dio tvrdog krila SDS-a iz Bijeljine ali i samog vrha su spremni da otkriju sve eventualne Mićićeve “mahinacije“ i tako mu sruše rejting odnosno diskredituju ga pred biračkim tjelom Semberije.

Bijeljinski SNSD pak ima najlagodniju poziciju, em kandidat kojeg oni kandiduju je najvjerovatniji pobjednik em su SDS-u zadali nemjerljivo jak politički udarac sa velikim posledicama od kojih će se teško oporaviti, a da ne računaju na benefite osvajanja vlasti u Bijeljini koju SDS drži od devedesetih godina.

S druge strane, naš izvor tvrdi da se trenutno razmišlja o 3 moguća kandidata koji bi preuzeo bijeljinski SDS.

Kao prvi je Milorad Sofrenić, donedavno vrlo blizak Mićićev saradnik koji od prošlih izbora i afere oko “kupovine glasova“ nije više blizak Mićiću. Pa tako i ispada da je Sofrenić zbog te afere ipak namanje logičan izbor, mada mu se spočitavaju i neki drugi negativni potezi i mogućnost otvaranja afera sa njim u glavnoj ulozi. U svakom slučaju on ostaje ozbiljan kandidat za šefa stranke.

Drugi mogući kandidat o kome se razmišlja je Zlatko Maksimović koji je zbog Mićića i izašao iz SDS-a i osnovao sopstvenu stranku “Uspješna Srpska“, koja baš i nije bila tako uspješna od prošlih lokalnih izbora. Pominje se i njegov blizak lični odnos sa Govedaricom kao jedan od razloga preuzimanja stranke.

Maksimović ima neophodno političko iskustvo i ambiciju da se nametne kao budući gradonačelnik Bijeljine. Doduše, njegov poslednji pokušaj sa zadnjih lokalnih izbora je ipak bio neuspješan iako je imao široku kaoliciju na čelu sa SNSD-om, pa se postavlja pitanje šta može sa manjom koalicijom i SDS-om koji će ipak biti podjeljen. Mada se mora računati i na njegov lični animozitet prema Mićiću i potrebu da mu se politički osveti.

I sa malim šansama, ali ipak se spominje i Cvijetin Nikić, nekada najtelentovaniji mladi političar SDS-a iz doba Pedi Ešdauna. Političar koji je smjenjen i kome je SDS i Mićo Mićić okrenuo leđa u momentu kada je najzad dobio dozvolu od OHR-a da se može nastaviti profesionalno baviti politikom.

Mićićevu izdaju nikad nije ni zaboravio ni oprostio. Njegov povratak u politiku je ipak bio uglavnom neslavan i skoro pa neuspješan. Mjenjajući par puta stranke nije uspio napraviti nikakav zapaženiji rezultat. Tako da je on ipak najmanje moguće rješenje.

Rješenja će ipak zavisiti od stava PDP-a, koliko god to izgledalo sada nelogično. Ne treba smetnuti sa uma da vrhovi SDS-a I PDP-a dogovaraju koaliciju za lokalne izbore u svim gradovima RS-a. Pa s tim u vezi će se vidjeti čiji gradonačelnički kandidat će biti u Banja Luci a čiji u Bijeljini.

SDS je stava da u Banja Luci bude neko sa više političkog iskustva  u odnosu na Stanivukovića iz PDP-a, pa ako tako i bude onda će Bijeljina dobiti kandidata za gradonačelnika iz PDP-a. U tom slučaju Zlatko Maksimović bi se teško odlučio da prihvati ulogu vođe SDS-a i da radi za drugog kandidata.

PDP bi možda mogao čak i da profitira nakon ovih izbora jer mnoga istraživanja ipak govore da oni rastu iz dana u dan zahvaljujući ovakvom odnosu SNSD-SDS-Mićo Mićić. Postoje mišljenja da ovaj trojac zahvaljujući neprincipijelnim koaliranjem i dogovaranjem gube veliki broj birača svakodnevno, dok se PDP još uvijek drži po strani i čeka na razvoj situacije.

 

 

Izvor: Bijeljinapress